Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ποιοι και πώς θα γλιτώσουν το χαράτσι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλά και αυστηρά είναι τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ευπαθείς ομάδες να εξαιρεθούν από το χαράτσι των ακινήτων του 2013.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, και όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για να εξαιρεθούν από το χαράτσι ή για να πληρώσουν μικρότερο φόρο ή περισσότερες δόσεις θα πρέπει να πληρούν συνδυαστικά μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις. Τελικά σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα εξαιρεθούν και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, όσοι ζουν κοντά στα όρια της φτώχειας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από την Εφορία την πληρωμή του χαρατσιού σε περισσότερες των πέντε δόσεων ή τη μείωσή του ή την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής. Βασική προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα αγαθά για στοιχειώδη διαβίωση των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους.

Παράλληλα, εφαρμόζονται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια έτους 2013 ως εξής:

• έως 6.000 ευρώ για τον άγαμο,

• έως 8.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά

• έως 9.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί

• έως 10.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά και

• για κάθε επόμενο παιδί το όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Επίσης, το ακίνητο που πρόκειται να εξαιρεθεί θα πρέπει να αποτελεί κύρια και μόνιμη κατοικία του αιτούντος, ενώ ο ίδιος θα πρέπει να μη διαθέτει άλλο περιουσιακό στοιχείο (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ.) Ακόμη στα κριτήρια είναι η συνολική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνάει σε αντικειμενική τις 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο να είναι έως 2.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση στην Εφορία και την ίδια στιγμή να καταβάλει στην Εφορία 10 ευρώ για να αποκοπεί το χαράτσι από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταθέσει φωτοτυπία λογαριασμού της ΔΕΗ που φαίνεται και το χαράτσι, καθώς και εκκαθαριστικά σημειώματα-δηλώσεις ΦΑΠ του έτους 2012 εκτυπωμένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είχε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2012. Στα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται ακόμη η περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 και η δήλωση όλων των εισοδημάτων και οικονομικών συμβολών που τυχόν χορηγούνται από μέλη της οικογένειας, φίλους ή άλλους ευεργέτες.

Τέλος θα πρέπει να εμφανίσει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, ενώ η Εφορία μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο.

Η απόφαση για πολύτεκνους, ανάπηρους και ανέργους

Πολύτεκνοι, ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλήρη απαλλαγή από το χαράτσι μπορούν να κερδίσουν οι μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Η υποβολή αίτησης για απαλλαγή ή μειωμένο χαράτσι θα γίνεται μόνο στην Εφορία.

Δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν:

Α) Φορολογική δήλωση 2013

Β) Εκκαθαριστικό σημείωμα 2013, εφόσον έχει εκδοθεί

Γ) Φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 ή συμβόλαιο ακινήτου αν έχει αποκτηθεί μετα την 1η Ιανουαρίου 2010

Δ) προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Ε) προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.

Ειδικά για τους ανέργους, θα πρέπει κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού να επιδοτούνται για τουλάχιστον 6 μήνες κατα το περασμένο 12μηνο. Οι μακροχρόνια άνεργοι να έχουν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.

Για τους ανέργους, όμως, υπάρχουν και άλλα αυστηρά κριτήρια, όπως:

• Η εξαίρεση να φορά μόνο την α’ κατοικία

• Κατοικία έως 120 τ.μ., συν 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο

• Τιμή ζώνης ακινήτου έως 3.000 ευρώ

• Οικογενειακό εισόδημα 2011 (φορολογική δήλωση 2012) έως 12.000 ευρώ

• Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 2010 έως 150.000 ευρώ συν 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.