Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ακαθαρσίες ποντικών σε λαθραία τσιγάρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχητικά στοιχεία από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ανησυχητικά στοιχεία αναδεικνύουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν στη χώρα μας σε διάφορους τύπους λαθραίων τσιγάρων για την περίοδο 2005-2012.

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι δειγματοληψίες που έγιναν έδειξαν υπερβάσεις των νομικά αποδεκτών τιμών σε Μονοξείδιο του Άνθρακα στο 100% των παραποιημένων λαθραίων τσιγάρων ενώ στα νόμιμης παραγωγής λαθραία τσιγάρα η υπέρβαση αφορούσε το 15% των δειγμάτων που ελέχθησαν.

Σε ότι αφορά την πίσσα η υπέρβαση, έστω και μικρή των νομικών ορίων ήταν αντίστοιχα περίπου 70% και 10% για τα παραποιημένα λαθραία τσιγάρα και τα νόμιμης παραγωγής λαθραία τσιγάρα αντίστοιχα.

Στους ελέγχους στις δύο αυτές κατηγορίες διαπιστώθηκε ότι η υπέρβαση της νικοτίνης ήταν στο 8% και στο 15% περίπου αντίστοιχα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ακαθαρσίες ποντικών
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με την παράνομη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων. Η βουλευτής είχε απευθύνει ερώτηση και στο υπουργείο Οικονομικών για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο ενώ η ίδια κατέθεσε στοιχεία στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία έκλεισαν 3.000 περίπτερα και 12 αποθήκες επίσημων διανομέων τσιγάρων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής σχολιάζοντας τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «πλέον δεν αρκεί μόνο παρέμβαση από τον Οικονομικό Εισαγγελέα» αλλά και ανάληψη άμεσης δράσης από το υπουργείο Υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους καθώς σύμφωνα «με έρευνες της Japan Tobacco International βρέθηκαν ως και ποντικοκούραδα σε λαθραία τσιγάρα».

Στο απαντητικό της έγγραφο η υφυπουργός Υγείας ενημερώνει, ότι το υπουργείο έχει λάβει γνώση της έκθεση της Χημικής Υπηρεσίας Σερρών που υπάγεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους, έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ποιότητας των καπνικών προϊόντων και στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη χρήση καπνού από απορρίμματα και άλλα παραπροϊόντα με χρήση ανεξέλεγκτων χημικών πρόσθετων αγνώστου είδους και προέλευσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι πρέπει να ελέγχεται αν στα τσιγάρα αυτά περιέχονται βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και δείχνουν τους κινδύνους για τις πέντε κατηγορίες λαθραίων καπνικών.

«Λευκά λαθραία»
Κατασκευάζονται από εταιρείες τσιγάρων χωρών της Ανατολικής κυρίως Ευρώπης. Παράγουν δικά τους σήματα ή, με τη μέθοδο του φασόν παράγουν νόμιμα τσιγάρα με σήματα που έχουν καταχωρήσει διάφορες εμπορικές ή εικονικές εταιρείες. Με φοροδασμοφορολογικά τεχνάσματα τα προϊόντα αυτά διοχετεύονται στο παράνομο εμπόριο. Μερικά από τα σήματα αυτά κυκλοφορούν και στη νόμιμη αγορά. Η συνολική τους ποιότητα κυμαίνεται από κακή ως άριστη.

Νόμιμα τσιγάρα τρίτων χωρών
Τον τελευταίο καιρό κατάσχονται τσιγάρα τα οποία φορολογούνται νόμιμα σε τρίτες χώρες με χαμηλή φορολόγηση, αγοράζονται από λαθρεμπόρους και διοχετεύονται παράνομα στη χώρα μας όπου διακινούνται. Η συνολική τους ποιότητα κυμαίνεται από μέτρια έως άριστη.

Παραποιημένα τσιγάρα
Κατασκευάζονται από εργοστάσια που εδρεύουν στην Κίνα και σε μικρά παράνομα εργαστήρια ευρωπαϊκών χωρών.

Τα προϊόντα αυτά ιδιοποιούνται κατατεθειμένα σήματα μεγάλων εταιρειών χωρίς την έγκριση του δικαιούχου σήματος.

Πρόκειται δηλαδή για απομιμήσεις. Η συνολική τους ποιότητα κυμαίνεται από πολύ κακή έως μέτρια. Χρησιμοποιείται καπνός που στην καλύτερη περίπτωση είναι χαμηλά ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίματα) καπνού και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας. Η κακή ποιότητα της πρώτης ύλης κάνει απαραίτητη τη χρήση περισσότερων χημικών πρόσθετων άγνωστου είδους και προέλευσης.

Η προέλευση του καπνού είναι άγνωστη και συχνά επιβαρυμένος με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα και ξένες ύλες. Η κατασκευή είναι κακή. Συχνά χρησιμοποιούνται φίλτρα των παραποιημένων που υστερούν στην τεχνολογία σχεδιασμού με συνέπεια να αυξάνονται οι περιεκτικότητες σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα (από 20% έως 40% για το τελευταίο). Άγνωστες είναι οι συνθήκες υγιεινής στα εργαστήρια που παράγονται.

Καπνός καπνοπαραγωγών κομμένος για στριφτά τσιγάρα
Είναι ένα ταχέως διογκούμενο φαινόμενο. Έλληνες καπνοπαραγωγοί πωλούν σε χαμηλή τιμή χύμα καπνό παραγωγής τους, έτοιμο κομμένο για στριφτά τσιγάρα. Οι πωλήσεις αυτές γίνονται ακόμη και από το διαδίκτυο.

Πρόκειται για χωρικά επεξεργασμένο καπνό ανατολικού τύπου. Δεν είναι αναμεμιγμένος με διογκωμένο καπνό και αραιώνει το υλικό πλήρωσης ενώ τα στριφτά τσιγάρα (στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιείται) δεν έχουν καθόλου ή έχουν υποτυπώδες φίλτρο. Για τους λόγους αυτούς οι περιεκτικότητες πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ αυξημένες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.