Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ποια συμπτώματα μας προειδοποιούν για Alzheimer;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ συνήθως εμφανίζονται σταδιακά. Προοδευτικά εντείνονται σε σημείο που προκαλούν μεγάλη βλάβη. H νόσος διακρίνεται σε ήπιο, μέτριο και έντονο στάδιο και καθένα από αυτά έχει ξεχωριστά συμπτώματα. Αλλά τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πάμε να τα μάθουμε ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε για να βοηθήσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο ή ακόμη και εμάς τους ίδιους.

Ήπιο Αλτσχάιμερ
Το πρώτο στάδιο ονομάζεται πρώιμο ή ήπιο Αλτσχάιμερ. Κατά μέσο όρο, διαρκεί δύο ως τέσσερα χρόνια. Όσο νωρίτερα εντιπίζονατι τα συμπτώματα, τόσο γρηγορότερα μπορεί ο ιατρός να διαγνώσει αν κάποιος έχει Αλτσχάιμερ.

Τα συμπτώματα αυτού του σταδιού περιλαμβάνουν:
Αλλαγή στα επίπεδα της ενέργειας και στον αυθορμητισμο, απόσυρση από την δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες ξοδεύοντας χρόνο καθισμένοι βλέποντας τηλεόραση ή ξαπλώνοντας, απώλεια πρόσφατης μνήμης, συζητήσεων και πρόσφατων γεγονότων, έντονα προβλήματα με την γλώσσα, τις εκφράσεις και την κατανόηση, ήπια προβληματα συντονισμού, μπορεί να υπάρξει πρόβλημαμ με το γράψιμο ή με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων, πρόβλημα ολοκλήρωσης καθημερινών εργασιών, έντονες αλλαγές στη διάθεση που περιλαμβάνουν επεισόδια κατάθλιψης ή και απάθειας, καθώς επίσης και πιθανά προβλήματα με την οδήγηση.

Έχοντας κάποια ή όλα από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαινει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από αλτσχάιμερ. Άλλες καταστασεις μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του Αλτσχάιμερ. Σ’ αυτές τις καταστάστεις συμπεριλαμβάνονται: τα προβλήματα μεταβολισμού όπως υποθυρεοειδισμός, ο εθισμός στα ναρκωτικά, οι παρενέργειες φαρμάκων, η νόσος Πάρκινσον, το στρες και η κατάθλιψη.

Μέτριο Αλτσχάιμερ

Αυτό το στάδιο διαρκεί από δύο έως δέκα χρόνια. Σ’ αυτό το στάδιο, η απώλεια μνήμης γίνεται χειρότερη και διαταράσσει την καθημερινή ζωή. Το άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ αυτού του σταδίου μπορεί να χάσει την αίσθηση όλων όσων έχει ζήσει στη ζωή του. Μπορεί, επίσης, να μην αναγνωρίζει και να μην θυμάται τα μέλη της οικογένειάς του και φίλους του. Μπορεί ακόμα να ξεχάσει και που αφήνει διάφορα πράγματα.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το μέτριο αλτσχάιμερ είναι: ο τρεμάμενος λόγος, η δυσκολία στο να βρει τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις για να επικοινωνήσει και η δυσκολία στο να οργανώνει και να λύνει προβλήματα. Πολλές φορές το άτομο βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο, ενώ παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο και έχει συχνά αυταπάτες. Επίσης, άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν αδυναμία κρίσης και ανάρμοστη συμπεριφορά, περισσότερα προβλήματα κίνησης και συντονισμού, έντονη απώλεια ελέγχου που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβήματα κατάθλιψης, καθώς επίσης και επιθετικότητα.

Έντονο Αλτχάιμερ

Το τελευταίο αυτό στάδιο διαρκεί ένα έως τρία χρόνια. Μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα: έντονα προβήματα σύγχυσης για το παρελθόν αλλά και το παρόν, αδυναμία να επικοινωνεί, να θυμάται ή να επεξεργάζεται πληροφορίες, μέση με απώλεια γλωσικής ικανότητας, προβλήματα κατάπωσης, ακράτειας και ελέγχου του εντέρου, απώλεια βάρους, κρίσης, μολύνσεις του δέρματος, οι ακραίες μεταβολές της διάθεσης, οι ψευδαισθήσεις και το παραλήρημα, καθώς επίσης και η ακινησία.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.