Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαίωμα στο ταξίδι για χιλιάδες ασθενείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανάπτυξη ενός σύγχρονου δικτύου κέντρων αιμοκάθαρσης στην περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα της τουριστικής μετακίνησης σε πάσχοντες, ενισχύοντας παράλληλα και τον ιατρικό τουρισμό ξένων επισκεπτών


Ενα από τα καλύτερα διεθνώς δίκτυα κέντρων αιμοκάθαρσης, για τουρίστες, που έχουν ήδη βραβεύσει τουριστικοί φορείς από τη Γερμανία και την Ισπανία, διαθέτει η χώρα μας. Η πρωτοβουλία αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, τομέα στον οποίο η Ελλάδα έπασχε.


Τουρίστες που χρειάζονται να κάνουν αιμοκάθαρση στη διάρκεια των διακοπών τους απέκλειαν μέχρι πρόσφατα τους ελληνικούς προορισμούς, επειδή δεν μπορούσαν να βρουν μονάδα τεχνητού νεφρού. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι Ελληνες νεφροπαθείς, αδυνατώντας να κάνουν εσωτερικό τουρισμό. Ηδη η χώρα μας διαθέτει, μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το δίκτυο «Μεσόγειος», που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία και μέχρι στιγμής λειτουργεί 4 κέντρα αιμοκάθαρσης, υψηλών προδιαγραφών, σε Κρήτη, Καλλιθέα, Παλλήνη και Σέρρες.
Την ερχόμενη Τρίτη εγκαινιάζεται, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το 5ο κατά σειρά Κέντρο στη Μεσσηνία, ενώ από τον Μάιο θα λειτουργήσει και το 6ο Κέντρο στη Χαλκίδα.
«Η εμπειρία μας από τη λειτουργία του Κέντρου της Κρήτης είναι ότι έχουν φιλοξενηθεί έως τώρα 4.500 αλλοδαποί νεφροπαθείς. Αν σ' αυτούς προσθέσουμε και τους συνοδούς τους, έχουμε ήδη πάνω από 170.000 διανυκτερεύσεις τουριστών ιατρικού τουρισμού, στην Κρήτη, μόνο από το Κέντρο Αιμοκάθαρσης», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο νεφρολόγος Δημήτρης Δημητριάδης.
Χαμηλό κόστος Παρά το γεγονός ότι ήδη στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο του ΕΣΥ, λειτούργησαν πολλές σύγχρονες μονάδες αιμοκάθαρσης κυρίως σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, πολλοί ασθενείς στην επαρχία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και αναγκάζονταν να ταξιδεύουν για αιμοκάθαρση π.χ. από την Κρήτη στην Αθήνα ή από τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς καταφέραμε να εξυπηρετούμε και μεγάλο μέρος απ’ αυτούς τους ασθενείς, με κόστος μόνο αυτό που προβλέπεται για τα νοσήλια», επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης, «γεγονός που εξοικονομεί πολλά χρήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τα οδοιπορικά ενός μόνο νεφροπαθούς που ταξίδευε π.χ. από Σέρρες στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούσαν τις 2.000 ευρώ, και καταβάλλονταν από το Ταμείο. Φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε για τους ασθενείς μας, ποιότητα στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, λειτουργούμε με έμπειρο ιατρικό προσωπικό και είναι εμφανές παντού το φιλικό κλίμα που ενισχύει ψυχολογικά τους επισκέπτες μας.
Λειτουργούμε μέσα στο Κέντρο τουριστικό γραφείο που βρίσκει κατάλυμα, τους εξυπηρετεί σε ό,τι έχουν ανάγκη, ενώ οργανώνει για τη διασκέδασή τους ?ελληνικές βραδιές... και εκδρομές».
Νέο κέντρο στη Μεσσηνία Φιλοδοξία του κ. Δημητριάδη για τη νέα μονάδα της Μεσσηνίας είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία της Κρήτης στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού της περιοχής.
«Η νέα μονάδα διαθέτει 17 μηχανήματα και η δυναμικότητά της είναι 130 ασθενείς. Σήμερα εξυπηρετεί ήδη 60 ασθενείς και από την άνοιξη αναμένεται να φτάσει σε υψηλά ποσοστά πληρότητας. Δεν υποκαθιστούμε τον δημόσιο φορέα Υγείας αλλά τον συμπληρώνουμε, θέλουμε παρούσα την πολιτεία, αρωγό, γιατί έχουμε τον ίδιο στόχο, έχουμε κοινό σκοπό», τονίζει ο κ. Δημητριάδης.
«Η επένδυση εισέφερε και εισφέρει τα μέγιστα στην τοπική Μεσσηνιακή οικονομία. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν ντόπια συνεργεία, οι εργαζόμενοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Μεσσηνίας. Πέρσι, στους πρώτους 10 μήνες λειτουργίας του κέντρου, εξυπηρετήθηκαν πάνω από 100 Ελληνες και αλλοδαποί τουρίστες. Αυτό σημαίνει έλευση τουλάχιστον 300 τουριστών στον νομό, διότι οι τουρίστες αιμοκαθαρόμενοι πραγματοποιούν κατά βάση οικογενειακές διακοπές. Ο ρυθμός αύξησης, βάσει των κρατήσεων για το 2010, αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά.
Γιάννης Κρητικός  
Jkritikos@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.