Με επερώτησή τους πέντε βουλευτές του ΚΚΕ
Τα ποσοστά ανεργίας των ΑμεΑ στην χώρα μας υπερβαίνουν το 84%
Με επερώτησή τους προς τον υπουργό εργασίας πέντε βουλευτές του ΚΚΕ (οι Σ. Χαλβατζής, Γ. Μαυρίκος, Β. Νικολαϊδου, Ν . Παπακωνσταντίνου, Γ. Πρωτούλης) ζητούν εφ' όλης της ύλης απαντήσεις για το μείζον θέμα της ανεργίας στον χώρο των ΑμεΑ.
Σύμφωνα με την μία και μοναδική σχετική έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας , τα ποσοστά ανεργίας των ΑμεΑ προ επταετίας υπερέβαιναν το 84%, βέβαιον δε είναι ότι η τάση τους στις μέρες μας είναι με υψηλότατο ρυθμό αυξητική.
Αφορμή της επερώτησης/παρέμβασης των πέντε βουλευτών του ΚΚΕ είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολύπαθο ΚΕΚ ΑμεΑ Αθηνών (στην περιοχή Γαλατσίου). Αφορμής δοθείσης λοιπόν, η επερώτηση επεκτείνεται και ζητά συνολικές απαντήσεις και δεσμεύσεις για μέτρα και πολιτικές στήριξης της απασχόλησης των ΑμεΑ. Το πλήρες κείμενο της επερώτησης (πηγή μας η εφημερίδα Ριζοσπάστης, φύλλο 12ης Αυγούστου ) έχει ως εξής :
“Τα προβλήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑμεΑ και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης είναι γνωστά και τα τελευταία χρόνια οξύνονται περισσότερο σαν αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Πρόκειται για επαγγελματική εκπαίδευση που απευθύνεται σε πολύ λίγους σε σχέση με όσους την έχουν ανάγκη, χωρίς επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα και χωρίς καμία πρόνοια από πλευράς του κράτους για την εξασφάλιση του δικαιώματος των αποφοίτων αυτών στην εργασία. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, μόνο το 7% των εχόντων ανάγκη ειδικής αγωγής παίρνουν ένα ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης, πολύ λιγότεροι δε, πηγαίνουν σε κάποια μονάδα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Καθρέφτης αυτής της κατάστασης είναι και το ΚΕΚ ΑμεΑ Αθηνών (Γαλατσίου) που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας. Είναι το μοναδικό σε όλη τη νότια Ελλάδα καθώς υπάρχει μόνο μία αντίστοιχή της σχολή στη Λακιά Θεσσαλονίκης. Και οι δύο αυτές σχολές λειτουργούν χωρίς αναλυτικά προγράμματα, και επιπλέον οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών αλλά και της φετινής χρονιάς θα κλειστούν σπίτια τους, χωρίς καμία προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης.
Οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις των ΑμεΑ είναι ελάχιστοι, αργεί η διεκπεραίωσή τους και αφορούν πολύ λίγες θέσεις. Για παράδειγμα, από την ψήφιση του νόμου 2643 και μετά, θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί 12 διαγωνισμοί για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν γίνει μόνο 4, με τον τελευταίο να έχει γίνει πριν από δύο χρόνια και χωρίς κανένα διορισμό ακόμα!
Ανησυχία επικρατεί στους νέους ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες, καθώς και στις οικογένειές τους, γιατί στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης η κυβέρνηση θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολών. Το πάγωμα των προσλήψεων σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ και την εφαρμογή του "Καλλικράτη", θα πλήξουν σε πολλαπλάσιο βαθμό τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, καταργώντας κα τις τελευταίες θέσεις που αφορούσαν αναπήρους σε πρώην ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, πετώντας μαζικά στην ανεργία και όσους ελάχιστους δούλευαν σ΄ αυτούς τους τομείς. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες από στελέχη των οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο, ότι μια σειρά από τμήματα του ΚΕΚ ΑμεΑ Αθηνών δε θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη νέα χρονιά, όπως αυτά των τυφλών που στεγάζονται στο ΚΕΑΤ και στο Φάρο Τυφλών ως παραρτήματα του ΚΕΚ.
Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που έχει επίκεντρο τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είτε με τη συρρίκνωση των δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών για τη μεταφορά κονδυλίων για τη στήριξη των τραπεζών και επιχειρηματιών, είτε με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, με το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είτε με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τους λεγόμενους «νέους θεσμούς» που φέρνει ο "Καλλικράτης"».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα:
• Να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διαγωνισμοί των ΑμεΑ με τον διορισμό των επιτυχόντων.
• Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ανάπηρου και μη από τις πρώην ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.
• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες στο δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα, πρώην ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις αναπήρων και χρόνιων πασχόντων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με υποχρέωση των επιχειρηματιών για προσλήψεις ΑμεΑ
• Να καθιερωθεί με ευθύνη του κράτους η άμεση απορρόφηση όλων των αποφοίτων ΑμεΑ με την αποφοίτησή τους από τη γενική εκπαίδευση ή επαγγελματική, ΑΕΙ και ΤΕΙ, και κέντρα κατάρτισης, κάνοντας αρχή από τους απόφοιτους αυτής της χρονιάς.
• Να εκπονηθούν επιστημονικά, αναλυτικά προγράμματα για τις λειτουργούσες σχολές και εκείνες που έχει στην εποπτεία του το υπουργείο, την αναβάθμιση και ίδρυση νέων τμημάτων, την ίδρυση νέων σχολών με κατάλληλη υποδομή και την αναγνώριση του πτυχίου τους. Να μην κλείσει κανένα τμήμα από τα υπάρχοντα όπως σχεδιάζει το υπουργείο για τα τμήματα τυφλών σε ΚΕΑΤ και Φάρο τυφλών του ΚΕΚ Γαλατσίου.”
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.