Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Κιρσοκήλη: ένας εχθρός της ανδρικής γονιμότητας…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται στους νέους άνδρες και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας (ευτυχώς αναστρέψιμης), καθώς μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Πρόκειται για την κιρσοειδή διεύρυνση των φλεβών του όρχεως, οι οποίες ονομάζονται σπερματικές φλέβες και εμφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην αριστερή πλευρά.

Η κιρσοκήλη είναι μια ύπουλη νόσος γιατί δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Εμφανίζεται περίπου στο 15 % των ενήλικων αντρών και στο 35% αυτών που έχουν πρόβλημα γονιμότητας. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτεται τυχαία, όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει ή όταν αισθάνεται πόνο στους όρχεις και καταφεύγει για έλεγχο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνει μικρός αριθμός πασχόντων είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος. Σε μεγάλες κιρσοκήλες ο άνδρας μπορεί να αισθάνεται πόνο ή τράβηγμα στον όρχι, ιδίως μετά τη σεξουαλική επαφή ή την έντονη σωματική δραστηριότητα. Σπανιότερα οι όρχεις μπορεί να έχουν μειωμένο μέγεθος λόγω ατροφίας.



Η φυσική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση της κιρσοκήλης.

Η διαγνωστική προσέγγιση συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα οσχέου και σπερμοδιάγραμμα, που αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα. Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του σπέρματος θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την ικανότητα προς γονιμοποίηση και τεκνοποίηση του άνδρα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Η αρχή της χειρουργικής θεραπείας είναι η διακοπή της κυκλοφορίας των σπερματικών φλεβών. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έχει η μικροχειρουργική , η οποία πραγματοποιείται από εξειδικευμένους – ουρολόγους- ανδρολόγους.


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.