Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τον σκύλο να γλείφει το μωρό σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μωρό και κουτάβια – δεν υπάρχει πιο γλυκό θέαμα, έτσι δεν είναι; Οι δυο τους μάλιστα αναπτύσσουν γρήγορα έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους.

Αλλά αν το σκυλάκι σας πλησιάζει τη μουσούδα του πολύ κοντά στο μωρό σας και το γλείφει στο πρόσωπο και το στόμα, διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα θελήσετε να βάλετε ένα τέλος σε αυτή τη συνήθεια το συντομότερο δυνατόν. Σίγουρα είναι και τα μικρόβια ένας λόγος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το σκυλί σας μπορεί να μην δείχνει την αγάπη του με αυτό το «φιλί».

Όπως αναφέρεται στο site DogNotebook.com, πολλά σκυλιά γλείφουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου ως υποτακτική χειρονομία κατευνασμού, αλλά το κάνουν για να εκμαιεύσουν και μια αντίδραση από τους ανθρώπους τους. Όπως όμως αναφέρει ο Δρ Tomas Kass, ένας κτηνίατρος στη Wall Township, στο New Jersey , τα φιλιά μεταξύ μωρών και σκυλιών πρέπει να σταματήσουν για δύο κυρίως λόγους: τα μικρόβια και το γεγονός ότι ο σκύλος προσπαθεί να επιβάλλει την κυριαρχία του στο μωρό. Πολλοί άνθρωποι, υπογραμίζει ο γιατρός, ταΐζουν τα σκυλιά με τρόφιμα όπως είναι το ωμό κρέας ή κοτόπουλο. Αυτό θέτει το σκυλί σε κίνδυνο για σαλμονέλα και αν το σκύλος έρθει σε επαφή με το στόμα ενός ανθρώπου – σε αυτή την περίπτωση με το μωρό – το βάζει σε κίνδυνο για μόλυνση. Επισημαίνει επίσης ότι παρόλο που είναι σπάνιο, τα σκυλιά μπορούν να μεταφέρουν και σκουλήκια στους ανθρώπους.

«Η γλώσσα τους είναι το χαρτί υγείας τους, καθώς γλείφουν τα οπίσθιά τους για να τα καθαρίσουν», προσθέτει ο Δρ. Marc I. Leavey, επίσης κτηνίατρος. Τονίζει ότι η ποικιλία και η ποσότητα των παθολογικών μικροβίων που μπορεί να μεταφερθούν με ένα …γλείψιμο είναι εκπληκτική, και πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά. «Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτή την έκθεση, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση σε ούλα και ή ακόμα και σε συστηματικές λοιμώξεις», λέει η ο ίδιος.

Αλλά πέρα από τα μικρόβια, είναι επίσης σημαντικό για λόγους ασφαλείας , να βοηθήσετε τον σκύλο σας να καταλάβει ότι δεν είναι το παιχνίδι του μωρού ούτε όμως και «συμπαίκτης» του.

Πολλοί βέβαια από εμάς, βλέπουμε τα κατοικίδια ζώα ως μέλη της οικογένειάς μας. Στην πραγματικότητα μάλιστα το κατοικίδιο λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στους ιδιοκτήτες αλλά και στο μωρό και θα το υπερασπιστούν ακόμα κι αν το μωρό κλάψει επειδή το μάλωσε η μαμά ή ο μπαμπάς (δηλαδή ο ιδιοκτήτης!). Σε κάθε περίπτωση ο Δρ. Kass συμβουλεύει να έχετε εκπαιδεύσει το κατοικίδιο της οικογένειας να είναι υποχωρητικό με τα παιδιά. «Επειδή και οι δύο – σκυλιά και παιδιά – είναι απρόβλεπτοι στις συμπεριφορές τους, καλό είναι να θέσετε ορισμένα όρια στην σχέση και να μην γλείφει ο σκύλος το προσωπάκι του μωρού.»

Τέλος ο Δρ. Leavey συμβουλεύει «Όταν ο σκύλος σας θέλει φιλάκι, προσφέρετε το χέρι και πλύνετε το καλά πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.»


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.