Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

5 μύθοι και αλήθειες για τον στιγμιαίο καφέ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι άραγε μπορεί να είναι πιο απολαυστικό για τους λάτρεις του καφέ, από ένα στιγμιαίο; Μάλιστα, τώρα που αρχίζει να μυρίζει καλοκαίρι, παρά τις «νέες μόδες», στην εργασία, στο διάβασμα της εξεταστικής ή στην εκδρομή, ένα ποτήρι τονωτικού και δροσιστικού φραπέ παραμένει ό,τι πιο αγαπημένο, η «Ελληνική μας πατέντα».

Ο στιγμιαίος καφές είναι μια διαχρονική «παρέα», εντούτοις κρύβει πολλούς «μύθους» γύρω από το όνομά του! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να λύνουμε τις πιο διαδεδομένες «παρεξηγήσεις»:

Μύθος νο 1:

Ο στιγμιαίος καφές είναι ο πιο «βαρύς»

Αλήθεια:

Καταρχήν πάμε να δούμε τι σημαίνει «βαρύς» καφές.

Όσο αφορά την πρόκληση γαστρεντερικών συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με έρευνες, η γαστρική κινητικότητα ή η δυσπεψία δεν έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση καφέ σε υγιή πληθυσμό, ενώ σε άτομα με δυσπεπτικά προβλήματα, η κατανάλωση του πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ανυπόστατοι διατροφικοί αποκλεισμοί.

Για όσους ενστερνίζονται την άποψη ότι η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη τον καθιστά «βαρύ ή ελαφρύ», πρέπει να εξηγήσουμε ότι η ποσότητα καφεΐνης εξαρτάται από τον τύπο του καφέ, τη μέθοδο επεξεργασίας και την προέλευσή του. Ο στιγμιαίος καφές στην ίδια ποσότητα- μερίδα με τον καφέ φίλτρου, περιέχει περίπου 25%-30% λιγότερη καφεΐνη όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα.


Είδος καφέΑνά μερίδα Περιεκτικότητα
σε καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου (~200 ml)115-175
Στιγμιαίος καφές (~200 ml)65-100
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200 ml)2-3
Ελληνικός καφές (50 ml)40
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml)0-1
Εσπρέσο (30 ml)30-40


Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Μύθος νο 2 :

«Ο στιγμιαίος καφές δεν φιλτράρεται»

Αλήθεια:

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Για την παραγωγή του η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: οι καρποί κατάλληλων ποικιλιών καφέ Arabica και Robusta συλλέγονται, στεγνώνουν, αποφλοιώνονται, καρβουδίζονται και αλέθονται και στην συνέχεια περνάνε από την διαδικασία διαδοχικού και διεξοδικού φιλτραρίσματος για να απομακρυνθεί και το παραμικρό κατακάθι. Τέλος, αφυδατώνονται και συσκευάζονται για να πάρουμε στα χέρια μας το τελικό καθαρό προϊόν, με όλο το άρωμα και την γεύση του καλού καφέ. Έτσι, σε αντίθεση με τα άλλα είδη καφέ, ο καταναλωτής έχει στο ποτήρι ή στην κούπα του, πιο γρήγορα το αγαπημένο του ρόφημα με μια απλή ενυδάτωση, χωρίς την διαδικασία του φιλτραρίσματος.

Μύθος νο 3:

«Ο στιγμιαίος καφές είναι «φτωχός» σε αντιοξειδωτικά»

Αλήθεια:

Όλα τα είδη καφέ περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, τις πολυφαινόλες και ο στιγμιαίος καφές δεν αποτελεί εξαίρεση. Καταναλώνοντας ένα ποτήρι 250ml στιγμιαίου καφέ λαμβάνουμε 350mg πολυφαινολών (140mg/100ml). Μάλιστα, συγκρίνοντας τον στιγμιαίο καφέ με κάποιους τύπους τσαγιού, θα δούμε ότι ανά 100ml ο στιγμιαίος καφές περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες).

Ενδεικτικός πίνακας αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας:


ΡόφημαΠεριεκτικότητα σε
πολυφαινόλες 
(mg/100mL)
Στιγμιαίος καφές140
Πράσινο τσάι120
Μαύρο τσάι72

*Journal of Agricultural and Food Chemistry

Μύθος νο 4:

«Ο στιγμιαίος καφές δεν προσφέρει κανένα όφελος στην υγεία»

Αλήθεια:

Λόγω της διαδικασία παραγωγής του, ο στιγμιαίος καφές έχει υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ), ουσίες με ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. οισοφάγου, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα), που συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μύθος νο 5:

«Ο στιγμιαίος καφές κάνει κυτταρίτιδα»

Αλήθεια:

Ένας από τους πιο συχνούς γυναικείους μύθους! Ο φλοιός πορτοκαλιού εμφανίζεται ακόμα και σε αδύνατες σιλουέτες επιδεινώνεται κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών, καθιστικής ζωής, αφυδάτωσης, από μια διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα και πολλά λιπαρά, ενώ συγκεκριμένα τρόφιμα ή ο καφές από μόνος του, δεν αποτελούν παράγοντα που ευθύνεται για την εμφάνισή της. Ωστόσο, αν ο καφές μας με την προσθήκη ζάχαρης, κρέμας και σιροπιών μετατρέπεται σε «πάστα» σε καθημερινή βάση, ενώ παράλληλα δεν φροντίζουμε να καταναλώνουμε αρκετό νερό και αντιοξειδωτικά μέσω φρούτων και λαχανικών, τότε σίγουρα ριψοκινδυνεύουμε την ομορφιά της σιλουέτας μας και της επιδερμίδας μας.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, ο πρωινός καφές (ζεστός ή κρύος), χάρη στην καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) του, φαίνεται ότι μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας κατά 10%, διεγείροντας την θερμογένεση και ενεργοποιώντας το μηχανισμό καύσης λίπους, διατηρώντας τον σε υψηλά επίπεδα για τις επόμενες 3 ώρες.

Εν ολίγοις, ξεχάστε τους μύθους και απολαύστε την αλήθεια! Εφόσον δεν έχετε προβλήματα υγείας, ακουστέ το σώμα σας και απολαύστε μέχρι 2-3 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ την ημέρα. Σε συνδυασμό με σωστή φροντίδα του οργανισμού, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, ενυδάτωσης και συστηματικής φυσική δραστηριότητας, η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα στην σωστή σωματική υγεία, αλλά και στη διάθεσή μας και την ψυχολογία.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.