Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Οι τροπολογίες για να κλείσει η αξιολόγηση - Οι νέες ανατροπές σε ΕΝΦΙΑ, «κόκκινα» δάνεια, ειδικά μισθολόγια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι προβλέπεται για ΕΚΑΣ και Ειδικά Μισθολόγια.

Κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και αναμένεται να συζητηθούν την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αφορούν στο ΕΚΑΣ, τα ειδικά μισθολόγια κ.ά. Με την ψήφισή τους αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Στη δέσμη των τροπολογιών λαμβάνονται μέτρα για:


1. ΕΚΑΣ. Από 1η Ιουνίου και όχι από 1η Ιανουαρίου εφαρμόζονται τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, που οδηγούν σε περικοπή του επιδόματος για περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή


Η τροπολογία ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του Ε.Κ.Α.Σ. που εισάγονται με το ν. 4387/2016 αρχίζει από 1.6.2016. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδιδόμενη σε ετήσια βάση αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος.


2. Ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση καλείται να βρει τα ισοδύναμα που θα αποτρέψουν το πάγωμα από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και μισθολογικής προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κ.τλ.).


Στην σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι «η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα υπουργεία προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι 30.9.2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2017.».


3. Κόφτης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση αλλά αυτή οφείλεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Ετσι, το «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους Θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από το... «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».


4. Εταιρείες ακινήτων. Καταργείται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, η επιβολή μειωμένου συντελεστή συμπληρωματικού φόρου 3,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.). Ετσι, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) είναι 5,5 τοις χιλίοις. Ο λογαριασμός είναι 6,5 εκατ. ευρώ.


---------------


«Μίνι» ασφαλιστικό με κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για τους συνταξιούχους του δημοσίου, μείωση των εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων και αυστηρότερες περικοπές στους συνταξιούχους που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, έφερε μαζί του πρώτο πακέτο τροπολογιών για τις «ουρές» της αξιολόγησης.
Ανάμεσα στις διάσπαρτες τροπολογίες που κατατέθηκαν υπήρχαν και τέσσερις οι οποίες αφορούσαν μαζί με την ρύθμιση για την επιστροφή του ΕΚΑΣ και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα:

1. Οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν μετά την ισχύ του νόμου 4387/16 για το νέο ασφαλιστικό δεν θα έχουν καθόλου επιδόματα συζύγου ή τέκνων για τους εξερχόμενους από το Δημόσιο. Πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι θα έχουν επιπλέον απώλειες εισοδήματος.

2. Το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι θα κοπεί από 1/6/2016 και όχι από 1/1/2016. Το ποσό που δόθηκε για 6 μήνες επιπλέον (110 εκατ. ευρώ) αντί να ζητηθεί από τους συνταξιούχους θα «φορτωθεί» στον τελικό λογαριασμό του 2016 και θα «πληρωθεί» είτε με νέα μέτρα είτε από το πλεόνασμα που λέει ότι θα βγάλει η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό οι περικοπές που θα γίνουν στο ΕΚΑΣ το 2017, το 2018 και το 2019 θα είναι μεγαλύτερες.

Θα κοπεί δηλαδή από περισσότερους συνταξιούχους, για να «πληρωθεί» η υπόσχεση Τσίπρα ότι δεν θα επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που πήραν φέτος οι συνταξιούχοι στους οποίους το επίδομα είτε καταργείται είτε μειώνεται. Τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ για το 2016 δεν αλλάζουν (δικαιούχοι όσοι έχουν ως 664 ευρώ από κύρια - επικουρική σύνταξη). Για το 2017 τα νέα κριτήρια θα καθοριστούν ως το τέλος του 2016. Στα δυο έτη (2016-2017) θα κοπούν 570 εκατ. ευρώ. Στο 2018 θα κοπούν άλλα 238 εκατ. ευρώ και το 2019 άλλα 45 εκατ. ευρώ που θα είναι και τα τελευταία που καταργούν το ΕΚΑΣ.

3. Το όριο περικοπής της σύνταξης από συνταξιούχους που εργάζονται. Στο εξής όσοι παίρνουν πάνω από 780 ευρώ θα έχουν μείωση κατά 70% σο τμήμα άνω των 780 ευρώ. Το προηγούμενο όριο περικοπής ήταν πάνω από τα 990 ευρώ.

4. Μειώνονται περαιτέρω τα εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους καθώς θα υπολογίζονται με το 60% αντί 75% του εισοδήματος.

Σε ότι αφορά στις «ουρές» της αξιολόγησης μπήκαν οι τροπολογίες για τα ειδικά μισθολόγια, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια ( πλην αυτών που έχουν εγγύηση του δημοσίου) τον δημοσιονομικό κόφτη και την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικά μισθολόγια

Στην διάταξη για τα ειδικά μισθολόγια και ειδικότερα το πάγωμα των προαγωγών και των ωριμάνσεων ακολουθήθηκε μια ενδιάμεση λύση . Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί το μέτρο να μην εφαρμοστεί αν επιλεγούν ισοδύναμα μέτρα (και συμφωνηθούν με τους θεσμούς) αλλά το πακέτο αυτό θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και όχι μέχρι και τις 31/12/2016 που προβλέπονταν στην διάταξη που είχε ψηφιστεί πριν από περίπου 10 ημέρες.

Σε άλλη διάταξη η τροπολογία προβλέπει αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 57% για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π), Μισθολόγια.

Αποκρατικοποιήσεις-υπερταμείο

Με τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις δίνεται μετά από απαίτηση των δανειστών η ασυλία από κάθε ποινική ευθύνη για αποφάσεις των μελών του ΔΣ έναντι τρίτων και για πράξεις ή παραλήψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με εξαίρεση την αμέλεια ή τον δόλο. Στο μέτρο που η απόφαση είναι εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση του Οργάνου είναι δεσμευτική. Σε κάθε περίπτωση σε περιπτώσεις διώξεων έναντι των μελών του ταμείου επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως.

«Κόκκινα» δάνεια

Μπορεί να μην υπήρχε διάταξη σχετικά με την ένταξη η μη στην αγορά δανείων αυτών που έχουν την εγγύηση του δημοσίου αλλά ρυθμίζονται άλλα θέματα που αφορούν κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα:
Διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση ο αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να το αυξάνει σε βάρος του δανειολήπτη.
Επίσης σε περίπτωση εγγραφής σε υποθηκοφυλακείο, ενεχυροφυλάκιο ή κτηματολόγιο τα έξοδα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Δημοσιονομικός κόφτης

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόφτη, ξεκαθαρίζεται ότι οι περικοπές δαπανών θα υπολογίζονται σε καθαρή βάση, δηλαδή αφού συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στα έσοδα που θα έχει η περικοπή δαπανών βάσει των ορίων που θα θέτει το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης (TMU) . Επίσης περιλαμβάνονταν τεχνική βελτίωση και στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι εκάστοτε περικοπές δαπανών όταν υπάρχει απόκλιση από την δημοσιονομικό στόχο.

Αγορά ενέργειας

Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τροπολογία ρυθμίζει αλλαγές που αφορούν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.Επίσης επανακαθορίζεται από πέντε μήνες σε τέσσερις η διάρκεια του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Ορίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα πρέπει να οριστεί διεθνής εκτιμητής ο οποίος θα πρέπει να ανακοινώσει εύλογο τίμημα για την αποζημίωση της ΔΕΗ σε αναπλήρωση της απώλειας του ΑΔΜΗΕ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τον ΕΝΦΙΑ, τον κόφτη κ.α.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε άλλη διάταξη ξεμπλοκάρει οριστικά η μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Συγκεκριμένα παρακάμπτεται πρόσφατη τροπολογία του υπουργού υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη με την οποία απαγορεύονταν η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων πριν εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός υπολογισμός τους δηλαδή το κόμιστρο ανά χιλιόμετρο. Με την διάταξη αυτή ουσιαστικά ακυρώνονταν ως οικονομικό αντικείμενο η παραχώρηση αφού η επεξεργασία αναζήτησης επενδυτή είχε ως βάση ότι στην Εγνατία θα δημιουργούνταν 15 νέοι σταθμοί διοδίων. Με την χθεσινή τροπολογία όμως η Εγνατία εξαιρείται από την εφαρμογή της διάταξης Σπρίρτζη.

Σε άλλη διάταξη διευκρινίζεται ότι παρότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενταχθεί στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα του ΤΧΣ που προέρχονται από μερίσματα μετοχών τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του θα συνεχίζουν να μεταβιβάζονται απευθείας στο ελληνικό δημόσιο.
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η ΕΤΑΔ θα συνεχίζει να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που θα εξαιρεθούν από την ένταξη στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται ότι αν κριθεί ότι αποτελεί φορέα της Γενικής Κυβέρνησης θα ακολουθήσει τους κανόνες δημοσίευσης οικονομικών σ στοιχείων που προβλέπονται σχετικά με την δημοσίευση των οικονομικών του καταστάσεων και των δαπανών.

Κόκκινα δάνεια

Μπορεί να μην υπήρχε διάταξη σχετικά με την ένταξη η μη στην αγορά δανείων αυτών που έχουν την εγγύηση του δημοσίου αλλά ρυθμίζονται άλλα θέματα που αφορούν κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα:
Διάταξη για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση ο αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να το αυξάνει σε βάρος του δανειολήπτη.
Επίσης σε περίπτωση εγγραφής σε υποθηκοφυλακείο, ενεχυροφυλάκιο ή κτηματολόγιο τα έξοδα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Δημοσιονομικός κόφτης

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόφτη, ξεκαθαρίζεται ότι οι περικοπές δαπανών θα υπολογίζονται σε καθαρή βάση, δηλαδή αφού συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στα έσοδα που θα έχει η περικοπή δαπανών βάσει των ορίων που θα θέτει το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης (TMU) . Επίσης περιλαμβάνονταν τεχνική βελτίωση και στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι εκάστοτε περικοπές δαπανών όταν υπάρχει απόκλιση από την δημοσιονομικό στόχο.

Αγορά ενέργειας

Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τροπολογία ρυθμίζει αλλαγές που αφορούν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.Επίσης επανακαθορίζεται από πέντε μήνες σε τέσσερις η διάρκεια του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Ορίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα πρέπει να οριστεί διεθνής εκτιμητής ο οποίος θα πρέπει να ανακοινώσει εύλογο τίμημα για την αποζημίωση της ΔΕΗ σε αναπλήρωση της απώλειας του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.