Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τι γίνεται με μέρισμα και ΕΚΑΣ - Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την 1η Ιουνίου τελικά η περικοπή του ΕΚΑΣ για 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους


Ένα μήνα ΕΚΑΣ θα κληθούν να επιστρέψουν τελικά περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού οι αλλαγές των εισοδηματικών κριτηρίων θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου κι όχι από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, το ποσό που δεν θα επιστραφεί από τους δικαιούχους θα κοπεί από 1-1-2017, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την εξοικονόμηση που προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τα 2016 και 2017.

Η εξέλιξη αυτή δεν επιβεβαιώνει την αισιόδοξη εκτίμηση μέχρι πρότινος των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ότι η κάλυψη από το ΕΚΑΣ των πέντε πρώτων μηνών δεν θα απαιτηθεί από τους δανειστές.

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδιδόμενη σε ετήσια βάση αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος.

Η τροπολογία αναφέρει ότι η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α., για την αιτία αυτή, από το έτος 2016 έως και το έτος 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ ευρώ., από το έτος 2016 έως και το έτος 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το έτος 2016 έως και το έτος 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται.

Αυτό αποδεικνύει ότι το ποσό εξοικονόμησης μεταξύ 2016 και 2017 παραμένει το ίδιο, γεγονός που σημαίνει ότι το 2017 θα απολέσουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.

Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθε έτος λαμβάνουν χώρα το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έτσι ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μη χορηγείται Ε.Κ.Α.Σ. σε μη δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

-----------------

Άγριο «ψαλίδι» στα μερίσματα του Δημοσίου


Πέντε «βόμβες» κρύβονται στις μειώσεις που έρχονται στο τέλος του μήνα για τα μερίσματα 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδίδεται εντός των ημερών σημεία της οποίας αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος:

1. Οι περικοπές κατεβάζουν στα 30 ευρώ το μήνα τα κατώτατα πόσα μερίσματος από 90 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος

2. εφαρμόζεται αναδρομικά για παλιούς και νέους δικαιούχους το ηλικιακό κριτήριο χηρείας και το μέρισμα καταργείται για όσους είναι κάτω των 55 ετών πλην ειδικών προϋποθέσεων.

3. Κόβονται εντελώς τα μερίσματα από τέκνα αποβιωσάντων γονέων εφόσον αυτό έχω συμπληρώσει το 18ο έτος ή το 24ο έτος ηλικίας τους αν σπουδάζουν εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναπηρίας.

4. Καταργείται η παροχή αυτή και από τις άγαμες θυγατέρες αναδρομικά δηλαδή για τις ήδη δικαιούχους καθώς θα ισχύσουν και εδώ τα ίδια κριτήρια με τα «ορφανά» μερίσματα δηλαδή καταβολή του μερίσματος μέχρι τα 18 ή τα 24 λόγω σπουδών με εξαίρεση περιπτώσεις αναπηρίας 67% και άνω.

5. Πέφτει μεγαλύτερο ψαλίδι στα μερίσματα όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί με διαδοχική ασφάλιση πήχη είχα και Δημόσιο όπου οι μειώσεις θα περάσουν και το 50 τοις 100 αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι περικοπές να φτάσουν έως 80 τοις 100 στα μερίσματα με διαδοχική ασφάλιση

Ψαλίδια

Από τους περιορισμούς του νόμου θα πάψουν να παίρνουν μέρισμα πάνω από 25.000 δικαιούχοι οι υπόλοιποι 275.000 συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν με μειώσεις από 28% έως 50%.

Τα περισσότερα θα χάσουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2005 η έχουν διαδοχική ασφάλιση με λίγα έτη στο Δημόσιο.

Όσοι αποχώρησαν από το 2005 έως το 2008 ή από το 2011 και μετά θα έχουν μικρότερες περικοπές από 28% και άνω.

Το μέσο ποσό για όσους έχουν από 30 ως 33 έτη θα διαμορφωθεί στα 104 ευρώ από 191 ευρώ που είναι σήμερα.

Ενώ όσοι παίρνουν 210 ευρώ σε έχουν πλέον μηνιαίο μέρισμα 110-120 ευρώ.

Για συνταξιούχο ΠΕ κατηγορίας που έχει αρχικό μέρισμα 310 ευρώ και μετά τις μείωσε πες τα 190 ευρώ το νέο ποσό που θα πάρει είναι 160 ευρώ εφόσον έχει και επίδομα θέσης.

Χωρίς επίδομα θέσης πέφτει στα 135 ευρώ το μήνα.

-----------------

Διευκρινίσεις από τον Κατρούγκαλο για την τροπολογία που αφορά στο ΕΚΑΣ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τις εργασίες της συνδιάσκεψης του ΟΟΣΑ, παρενέβη τηλεφωνικά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ που κατατέθηκε στη Βουλή με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι αυτό που κατόρθωσε η Κυβέρνηση είναι να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ, για τους συνταξιούχους που δεν πληρούν πλέον τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από την 1/1/2016, αλλά από την 1/6/2016 και κατά συνέπεια δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν λάβει για τους πρώτους 5 μήνες του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι οι συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Μαΐου, την σύνταξη Ιουνίου, θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν μαζί με τη σύνταξη τους. Στα ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη η επιστροφή αυτή να γίνει τμηματικά κι όχι εφάπαξ, ο υπουργός δεν απάντησε με κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πνεύμα του νόμου για να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξη πριν την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους – αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65 - και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πάλι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχει μπροστά του το κείμενο της νομοθεσίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά αφορά δέσμευση που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα με τις ψήφους και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπογράμμισε δε ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, η απώλεια του ΕΚΑΣ θα εξισορροπηθεί με άλλα μέτρα, όπως αυτό της καθιέρωσης της Εθνικής Σύνταξης η οποία θα αφορά και ευρύτερες ομάδες.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-----------------

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για το ΕΚΑΣ

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα καταβαλλόμενα ποσά.

ε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας δίνονται οι απαιτούμενες πληροφορίες για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα καταβαλλόμενα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει τα εξής:

Το ΕΚΑΣ χαρακτηρίζεται ως ειδικό προνοιακό επίδομα, η δαπάνη για την καταβολή του οποίου βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δικαιούχα πρόσωπα

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται, εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι λοιπές προϋποθέσεις που ακολουθούν:

α) Σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4387/2016 σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος.

β) Σε όσους δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας, σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης, αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ήτοι μέχρι και 12/5/2016. Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω φορέων κύριας ασφάλισης από την 13/5/2016 και εφεξής, δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ, ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια της παραγράφου Β του παρόντος.

Προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2016

Για να δικαιωθούν το ΕΚΑΣ έτους 2016 τα πρόσωπα της παραγράφου Α, θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη, λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος ο οποίος υπάγεται στα δικαιούχα πρόσωπα της ανωτέρω παραγράφου Α του παρόντος, συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας 65ο εντός του 2016, δικαιούται το ΕΚΑΣ 2016 και αυτό καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.

Προκειμένου να προσδιορισθεί το εισόδημα αυτό, δεν λαμβάνονται υπόψη:

- Τα ποσά που αντιστοιχούν σε σύνταξη θυμάτων πολέμου και αναπήρων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας, καθώς και θυμάτων τρομοκρατίας. Στο σημείο αυτό και για την αποφυγή παρερμηνειών, σημειώνεται ότι ως προς τα θύματα πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, σχετική αναλυτική ερμηνεία έχει δοθεί με το έγγραφο του υπουργείου Φ80000/126/24.6.2015.

- Τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα αρμοδιότητας Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που χορηγούνται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίθετα, συνυπολογίζονται στο κριτήριο αυτό το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα ποσά που ορίζονται στις ανωτέρω περιπτώσεις β, γ, δ, αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2014 έως 31.12.2014.

ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης, (ήτοι, σύνταξη μηνός Μαΐου 2016), συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων, να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ. Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό ότι για την εξέταση του κριτηρίου αυτού ο κρίσιμος μήνας (Μάιος 2016) πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης. Τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων.

στ) Ειδικά όσον αφορά στους αλλοδαπούς-πολίτες τρίτων χωρών-δικαιούχους του ΕΚΑΣ, εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και με σκοπό τη διασφάλιση χορήγησής του σε νόμιμα διαμένοντες, απαιτείται πλέον ρητώς η διαμονή τους στη χώρα να είναι και νόμιμη.

Ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016

Τα καταβαλλόμενα, μηνιαίως, ποσά του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, απεικονίζονται στην ακόλουθη κλίμακα:

Ποσό εισοδήματος έως 7.216,00 ευρώ - ποσό ΕΚΑΣ 230,00 ευρώ.

Ποσό εισοδήματος από 7.216,01 μέχρι 7.518,00 ευρώ - ποσό ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.

Ποσό εισοδήματος από 7.518,01 μέχρι 7.720,00 ευρώ - ποσό ΕΚΑΣ 115,00 ευρώ.

Ποσό εισοδήματος από 7.720,01 μέχρι 7.972,00 ευρώ - ποσό ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά επιδόματος χορηγούνται στους συνταξιούχους, λόγω γήρατος και αναπηρίας, που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Αντίθετα, το ΕΚΑΣ ισούται με τα 2/3 των προαναφερόμενων ποσών για τους συνταξιούχους:

α) Λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του αντίστοιχου πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο εκείνου που κατά περίπτωση και ασφαλιστικό φορέα προβλέπεται για χορήγηση πλήρους σύνταξης.

β) Που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Ειδικά, για τα πρόσωπα της ανωτέρω περίπτωσης β), η τυχόν μη καταβληθείσα πριν από την έναρξη ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης διαφορά του 1/3 του ποσού ΕΚΑΣ, δεν χορηγείται.

Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων, λόγω αναπηρίας, οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό αυτού. Ενδεικτικό παράδειγμα: Συνταξιούχος αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ετών 66 με ποσοστό 80%-δικαιούχος ΕΚΑΣ 2016-επανακρίνεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ τον Σεπτέμβριο 2016 με ποσοστό αναπηρίας 70%. Ο συνταξιούχος αυτός θα συνεχίσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ για όλο το 2016 και η μείωση κατά 1/3 του δικαιούμενου ποσού θα επέλθει το 2017, εφόσον, βέβαια, δικαιούται, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, το ΕΚΑΣ του 2017.

Στις περιπτώσεις προσώπων που είναι συνδικαιούχοι σύνταξης, λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα τους, άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις των συνταξιούχων, που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χορήγηση του ΕΚΑΣ στο μέχρι 31/12/2015 χρονικό διάστημα, δεν άσκησαν το δικαίωμά τους αυτό ή δεν τους καταβλήθηκε το επίδομα και, εφόσον δεν έχει επέλθει παραγραφή, σύμφωνα με το άρθρο 137 του ν. 3655/2008 και την παρ. 6 του άρθρου 40 του α.ν. 1846/1951, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2556/1997, όπως ισχύουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου ν. 4387/2016, τόσο για τις ηλικιακές προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος όσο και ως προς το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθένειας και εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του αρ. 38 του ν. 3863/2010, όπως ισχύει (παρ. 7 του κοινοποιούμενου άρθρου).

Φορέας καταβολής

Όπως ορίζεται ρητά, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η λειτουργία του οποίου ως φορέα κοινωνικής ασφάλισης αρχίζει από 1-1-2017, ημερομηνία από την οποία εντάσσονται στο φορέα αυτό αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας ασφάλισης, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος. Συνεπώς, για το τρέχον έτος, το επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τους φορείς κύριας ασφάλισης που το κατέβαλαν ως αυτοτελείς φορείς.

Όσον αφορά την καταβολή του ΕΚΑΣ σε δικαιούχους διαμένοντες εκτός Ελλάδας, ορίζεται ρητώς ότι το επίδομα δεν καταβάλλεται σε δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΟΧ και Ελβετίας. Επομένως, σε δικαιούχους Έλληνες πολίτες και πολίτες χωρών- μελών της ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετίας, η απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής (κατοικίας) εντός της ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετίας.

-----------------

Εκδόθηκε εγκύκλιος για τα μερίσματα

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 15%.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15%, διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, τα μερίσματα που διανέμονται μέσα στο τρέχον έτος 2016, εξακολουθούν να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, ενώ τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το επόμενο φορολογικό έτος, μέσα στο έτος 2017, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%. Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4389/2016, έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 15%, η επιπλέον διαφορά φόρου 5% δεν οφείλεται, ενώ ο τυχόν αποδοθείς επιπλέον φόρος επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθείς.

Σε περίπτωση που διανέμονται προμερίσματα από ΑΕ ή πραγματοποιούνται προσωρινές απολήψεις έναντι κερδών Ε.Π.Ε. μέσα στο φορολογικό έτος 2016, η απόφαση διανομής των οποίων τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, αντίστοιχα, που θα πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2017, παρακρατείται φόρος με τον αυξημένο συντελεστή (15%).

Στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται για τις προσωρινές απολήψεις κερδών προσωπικών εταιρειών, κοινωνιών αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικών κερδοσκοπικών εταιρειών, συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών, καθώς και κοινοπραξιών, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθόσον χρόνος κτήσης του εισοδήματος αυτού θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη (πίστωση ή καταβολή) και, επομένως, για τα εν λόγω κέρδη παρακρατείται φόρος με το συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο της απόληψης (ήτοι, για απολήψεις κερδών εντός του φορολογικού έτους 2016 παρακρατείται φόρος με συντελεστή 10%).Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr 
http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.