Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τι θα κάνει η εφορία οφειλέτες μικρών ή μεγάλων ποσών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ραβασάκια» από την εφορία σε 50.000 οφειλέτες με χρέη από 30 έως 500 ευρώ!


Ηλεκτρονικά μηνύματα σε περισσότερους από 50.000 οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 30 έως 500 ευρώ απέστειλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ώστε να προβούν άμεσα στη ρύθμισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή είναι "ευγενική" και καλεί τους οφελέτες να ρυθμίσουν τις τις προσωπικές οφειλές τους . Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες – ανάλογα δηλαδή εάν υπάρχει κάποια ρύθμιση, ή ακόμη καλύτερα με την καταβολή όλου του ποσού - το χειρισμό της εκκρεμότητας.

Σε όσους δεν ανταποκριθούν, τότε θα σταλεί και μία δεύτερη επιστολή, με την οποία θα προειδοποιούνται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της προκατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων, φυσικά σε πιο αυστηρό ύφος από την πρώτη! Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν σε κατασχέσεις.

Πρόκειται για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 και υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή τους άνω του τριμήνου.

--------------------

Η εφορία απειλεί με δημοσιοποίηση ονομάτων για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ


Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες και όλοι οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ μετά τη μαζική αποστολή email σε 50.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία από 30 έως 500 ευρώ.

Μέσω του email θα ενημερωθούν ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.

Πιο συγκεκριμένα με το email θα ενημερωθούν για το ύψος της οφειλής τους, σύμφωνα με την Ημερησία, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ποινική δίωξη και ποινή φυλάκισης.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ μετά θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση της «μαύρης» λίστας με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

Οι συγκεκριμένες λίστες θα περιλαμβάνουν:

• Για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

• Για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ανήλικους οφειλέτες, για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει ότι θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας, η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.

Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής. απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

«Ραβασάκια»
Με τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια», η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει στους 50.000 μικροοφειλέτες την παλαιά οφειλή τους προς την εφορία διευκρινίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισής της και τμηματικής εξόφλησης.

Παλαιές οφειλές
Ως παλαιά ληξιπρόθεσμα, νοούνται οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 των οποίων η καταβολή δόσης εξόφλησης έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Κατασχέσεις
Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο email δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο.

Εξαιρούνται
Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.