Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οδηγός λεωφορείου κάλεσε την αστυνομία επειδή τυφλή ανέβηκε με τον σκύλο - οδηγό της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες την κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα» και τυφλή η ίδια όταν ο οδηγός λεωφορείου στο οποίο επέβαινε ζήτησε να κατέβει επειδή είχε μαζί της ουσιαστικά τα «μάτια» της, δηλαδή την σκυλίτσα-οδηγό της. 


<p>Πηγή φωτογραφίας: www.facebook.com/anthroposkaiskylos</p>

Το περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι στο λεωφορείο της γραμμής 461 με κατεύθυνση από την οδό Παπανικολή προς τον σταθμό μετρό Χαλανδρίου.

Σύμφωνα με όσα η ίδια ανέφερε μιλώντας στη σελίδα «Άνθρωπος και Σκύλος» ο οδηγός της είπε πως το σκυλί έχει ανέβει παράνομα επειδή δεν φοράει φίμωτρο. Εκείνη αρνήθηκε να κατεβεί, ωστόσο δύο στάσεις πριν τον προορισμό της αντιλήφθηκε (καθώς δεν βλέπει) ότι ο οδηγός είχε σταματήσει και μιλούσε με αστυνομικούς.

Η Ιωάννα, εκνευρισμένη και απογοητευμένη, αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία. «Δεν θα έκανα τίποτα αν δεν το συνέχιζε και απλά με πήγαινε στον προορισμό μου (στο μετρό Χαλανδρίου), αλλά αφού αποφάσισε να το πάει στα άκρα, αποφάσισα να το πάω κι εγώ», είπε.

Η κατάληξη βέβαια ήταν ο οδηγός να ζητάει συγνώμη, και ακόμα και οι αστυνομικοί να προσπαθούν να την μεταπείσουν για να γλιτώσει το διοικητικό πρόστιμο ο οδηγός.

«Με παίρνουν από τον ΟΑΣΑ και μου λένε να ξεχάσω το περιστατικό επειδή ο οδηγός είναι πολύτεκνος. Και εγώ όμως είμαι τυφλή, και δεν αντέχω άλλες ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον μου», πρόσθεσε.

Ο οδηγός του λεωφορείου θα έρθει αντιμέτωπος με αρκετά μεγάλο διοικητικό πρόστιμο, ενώ η αστυνομία τόνισε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες καθώς δεν είναι ποινικό αδίκημα το να θέλει να κατεβάσει κάποιον από το λεωφορείο.

Διαβάστε και τι έγραψε η ίδια η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου στην προσωπική της σελίδα στο Facebook:

«Σήμερα ο τρομοκράτης (η Μέη), κατέληξε στο Α.Τ. Χαλανδρίου. Φανταστείτε να είστε καθόλα νόμιμοι, κόσμιοι κλπ ενώ παράνομα σας παρεμποδίζουν την πρόσβαση καθημερινά (παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κακοτεχνίες κλπ) και να σας καλούν και την αστυνομία από πάνω. Επειδη λοιπόν, οδηγός λεωφορείου καλεσε την αστυνομία (κι οχι εγώ όπως έπρεπε), εξαιτίας της Μέη και βρέθηκα ξαφνικά, υπαίτια λες και διέπραξα κανένα έγκλημα, αποφάσισα για πρώτη φορά να κινηθώ νομικά: εναντίον του οδηγού του λεωφορείου που δε σέβεται τιποτα και πάσα υπευθύνου φορέα, δηλαδή του #‎οασά στον οποιο παρεπειπτοντως, ειχαμε απευθύνει επιστολή, ενα μήνα πριν.

Ειρωνία, χθες ανέβασα τη φωτογραφία του Ρίτσαρντ, εκπαιδευόμενου σκύλου - οδηγού της σχολής "Λάρα" να εντοπίζει μια στάση λεωφορείων...

Πάμε λοιπον λοιπόν στο τμήμα. Αφού δέχτηκα τηλεφωνα από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, ο οποίοι κλαίγονταν πως ο οδηγός εχει παιδιά, αρχισε το τροπάρι η αξιωματικός υπηρεσίας πως ο οδηγός δεν άσκησε ρατσιστική επίθεση διοτι αναφέρθηκε στη Μέη κι οχι σε εμενα, λες κι εγω τον σκυλο - οδηγό τον εχω για πλάκα. Μετά, προσπαθούσε να μου επιχειρηματολογήσει, πως και η ίδια δέχεται ρατσισμό, λόγω επαγγέλματος. Της εξήγησα λοιπον πως το επάγγελμα της, ειναι επιλογή της. Η αναπηρία δεν ειναι επιλογή κανενός... Πως αν ηταν αλλος ανθρωπος με απώλεια όρασης θα είχε βαλει τα κλάματα και θα ειχε φυγει κακείν κακώς από το λεωφορείο για να συνεχίσει με τα ποδια. Κι εγώ, ωφειλω να υπερασπίζομαι το δίκαιο για αυτούς που δεν μπορούν. Μετά, ανέλαβε ο διοικητής ο οποιος μου είπε πως ο οδηγός, εμφάνισε μεταμέλεια και πρεπει να δινουμε βάση στο ανθρώπινο μέρος κλπ κλπ...

Εν ολίγοις, επιβλήθηκε στον οδηγό, δοιηκητικό πρόστιμο κι έπεται συνέχεια διοτι η μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά, αφορά ποινικό αδίκημα αλλά για καποιο λογο δε συνδέεται με την άρνηση εισόδου σε εναν σκυλο - οδηγο τυφλών...».

Τι ορίζει η νομοθεσία
Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3668/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων.

Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».


Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.