Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων οι Έλληνες που εμπλέκονται στα Panama Papers

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που περιλαμβάνονται στα Panama Papers και εξειδικευμένα, πλέον, αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τόσο στις Αρχές του Παναμά, όσο και στις κυπριακές Αρχές, εντατικοποιούν τις έρευνές τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Με βάση τα «ελληνικού ενδιαφέροντος» στοιχεία των Panama Papers, με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, ετοιμάζουν εξειδικευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής παροχής πληροφοριών για Έλληνες φορολογούμενους, εκπροσώπους, δικαιούχους, κ.α, υπεράκτιων εταιρειών και ιδρυμάτων, πελατών της δικηγορικής εταιρείας Mossak Fonseca.

Ήδη, πριν από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των αρχείων, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου είχε δώσει εντολή ενδελεχών οικονομικών ελέγχων για εμπλεκόμενα πρόσωπα, στο πλαίσιο των οποίων διενεργήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους πολλών υπό έρευνα τελούντων πολιτών. Επίσης, έχουν ζητηθεί, μέσω δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αρχείων του εφόρου εταιρειών από τις κυπριακές Αρχές, αφού φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων φορολογουμένων και σε «κυπριακού ενδιαφέροντος» υπεράκτιες εταιρείες που έκαναν χρήση των υπηρεσιών της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), στα αρχεία εμφανίζονται περίπου 220 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος με εμπλεκόμενους, είτε δικαιούχους, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές τους, περίπου 400 πρόσωπα. Αντίστοιχα, οι κυπριακού ενδιαφέροντος εταιρείες ξεπερνούν τις 6.000, ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτές είναι περισσότερα από 3.500.

-------------

ICIJ: Tα 214.000 ονόματα των «Panama Papers»


Τα Έγγραφα των Panama Papers, δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Μια βάση δεδομένων που περιέχει που περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους ως το Χονγκ Κονγκ και την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδας.

Τουλάχιστον 272 ονόματα Ελλήνων εμπεριέχει, μέχρι στιγμής αφού αναμένεται μάνας να εμπλουτιστεί με καινούργια στοιχεία και ονόματα, η λίστα των Panama Papers την οποία έχουν θέσει επι τάπητος και διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι διέθετε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα σε αυτά που περιέχονται στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, που αποκαλύπτει ένα δίκτυο εταιρειών-βιτρινών που είχε δημιουργήσει στις Σεϊχέλες και στον Παναμά για να καλύψει τα ίχνη του.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.
Η ICIJ ωστόσο διευκρινίζει πως μόνο ένα μέρος των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων χρησιμοποιήθηκε για τροφοδοτηθεί η βάση δεδομένων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Μοσάκ Φονσέκα αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών με την απειλή ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, στις αρχές του Απριλίου, στο σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά ενεπλάκησαν οι αρχηγοί των κρατών της Αργεντινής, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά επίσης αστέρες του ποδοσφαίρου (Λιονέλ Μέσι) ή της μεγάλης οθόνης (Πέδρο Αλμοδόβαρ), προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη κι αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.


Πιέστε εδώ για να δείτε όλες τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα των Panama Papers.




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.