Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του 5χρονου, που τραυματίστηκε θανάσιμα από τα ροτβάιλερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επικίνδυνα τα ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο λέει η επιστημονική επιτροπή


«Επικίνδυνα» χαρακτήρισε τα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ που κατασχέθηκαν από τον 72χρονο και ευθύνονται για τον θάνατο του πεντάχρονου αγοριού στην Κοζάνη, η ειδική επιστημονική επιτροπή του Δήμου Κοζάνης, η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Τα μέλη της τριμελούς επιτροπής αποτελούν, ο Γιώργος Βαμβακάς, κτηνίατρος της περιφερειακής διεύθυνσης της Π.Ε. Κοζάνης και πρόεδρος της επιτροπής, η κτηνίατρος του Δήμου Κοζάνης Βασιλική Ζιώγου και ο κτηνίατρος Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

Η τριμελής επιστημονική επιτροπή του Δήμου συνήλθε, μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στη συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδέσποτων, στην οποία συμμετέχουν και τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

Εκεί υπήρξε σοβαρή διαφωνία από τα φιλοζωικά σωματεία, τα οποία επέμεναν ότι τα σκυλιά του 72χρονου δεν είναι επικίνδυνα και ότι μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να υιοθετηθούν από ενδιαφερόμενους της περιοχής.

Ο πρόεδρος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ζώης Γακίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "το πόρισμα που έχει συντάξει η επιτροπή θα δοθεί στον εισαγγελέα Κοζάνης, στον Δήμο Κοζάνης και θα διαβιβασθεί στην πενταμελή επιτροπή, προκειμένου να το υλοποιήσει".

Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο, που έχει αποσταλεί στους Δήμους και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής όλης της χώρας (2-2-2016|344|13782) "αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι τα ζώα είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα και εποπτεία υιοθεσίας, τότε υποβάλλονται σε ευθανασία".

Με βάση τον χαρακτηρισμό τους ως "επικίνδυνα", την τελική απόφαση για την τύχη των σκυλιών θα λάβει με απλή πλειοψηφία η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Κοζάνης.

Ο κτηνίατρος Γιώργος Βαμβακάς δήλωσε ότι "δύο από τα ζώα είναι άρρωστα από τη νόσο λεϊσμανίασης, που είναι επικίνδυνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ άλλα δύο ζώα έχουν ελάχιστη όραση, γεγονός που τα κάνει περισσότερο επιθετικά".

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι κάποια δείχνουν τόσο άγριες διαθέσεις, που έκοψαν ακόμη και την αλυσίδα τους, που τα συγκρατεί μέσα στο κλουβί του καταφυγίου, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους ήταν τόσο άγρια που χρειάστηκε η παρέμβαση του 72χρονου ιδιοκτήτη για να καταφέρει το συνεργείο του Δήμου να τα τοποθετήσει στα ειδικά κλουβιά.

Στο μεταξύ, στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης υπάρχει πληθώρα αιτήσεων από πολίτες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν τα ροτβάιλερ.

Από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης διευκρινίστηκε πάντως, ότι "εάν τελικά κάποιο από τα ζώα υιοθετηθεί θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες από το καταφύγιο αδέσποτων, δηλαδή στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση του ζώου".

-------------------

Ο γιος μου δεν θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να βγουν τα ροτβάιλερ λέει η μητέρα του 5χρονου


Στην αστυνομία κλήθηκε, ως μάρτυρας, η μητέρα του 5χρονου τον οποίο τραυμάτισαν θανάσιμα τα ροτβάιλερ στην Κοζάνη, δηλώνοντας παράλληλα παράσταση πολιτικής αγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, η μητέρα θεωρεί ότι o γιος της δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην απελευθέρωση των σκυλιών, κυρίως λόγω της απόστασης μεταξύ του σημείου που έγινε η επίθεση και του χώρου όπου φυλάσσονταν τα σκυλιά.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο 5χρονος δεν θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα, ώστε να απελευθερωθούν τα σκυλιά, λόγω της δύναμης που θα έπρεπε να ασκήσει προκειμένου να την ανοίξει.

-------------------

Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης θα κρίνει την μοίρα των ροτβάιλερ


Η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Κοζάνης θα αποφασίσει ποια θα είναι τελικά η τύχη των ροτβάιλερ του 72χρονου που σκότωσαν τον 5χρονο στην Κοζάνη την Κυριακή του Πάσχα.

Τα σκυλιά χαρακτηρίστηκαν "επικίνδυνα" από την ειδική επιστημονική επιτροπή του Δήμου Κοζάνης. Ο κτηνίατρος Γιώργος Βαμβακάς, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή, δήλωσε ότι "δύο από τα ζώα είναι άρρωστα από τη νόσο λεϊσμανίασης, που είναι επικίνδυνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ άλλα δύο ζώα έχουν ελάχιστη όραση, γεγονός που τα κάνει περισσότερο επιθετικά".

Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο, που έχει σταλεί στους Δήμους "αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι τα ζώα είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα και εποπτεία υιοθεσίας, τότε υποβάλλονται σε ευθανασία".

Με βάση τον χαρακτηρισμό τους ως "επικίνδυνα", την τελική απόφαση για την τύχη των σκυλιών θα λάβει με απλή πλειοψηφία η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Κοζάνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.