Χωρίς αποτέλεσμα έληξε για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια και η ολονυχτια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε περίπου στις 10 το βραδυ της Κυριακής και θα συνεχιστεί μετά τις τρεις το μεσημέρι.
Αντίθετα, υπήρξε σημαντική πρόοδος στα φορολογικά και ειδικότερα στα μέτρα που αφορούν σε άμεσους και έμμεσους φόρους. «Σχεδόν συμφωνήσαμε στα φορολογικά, μένουν να ρυθμιστεί να ένα δύο θέματα αλλά είναι μικρα», είπε μετά το τέλος της συνάντησης διάρκειας 9 ωρών ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλωτος.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το υπουργείο δεν συζητά το δεδομένο μείωσης του αφορολόγητου στα 8.180 ευρω που ζητούν οι δανειστες.«Δεν συζητάμε καμμία μείωση του αφορολόγητου», είπε ο υπουργός οικονομικών διευκρινίζοντας επίσης ότι το ΥΠΟΙΚ έχει μείνει στην κατ' αρχήν συμφωνία για μείωση του αφορολπογητου από τα 9950 ευρώ στα 9100 ευρώ.
Νωρίτερα ο υπουργός ανάπτυξης κ.Γιωργος Σταθάκης τόνισε ότι στα κόκκινα δάνεια υπήρξε και σήμερα πρόοδος, αλλά όχι συμφωνια. Στην πολύωρη διαπραγμάτευση για το θέμα, από τις 2 μέχρι και τις έξι τα ξημερώματα συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Αποχωρώντας τόνισε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του στην διαπραγμάτευση για το θέμα είναι « υποστηρικτική».
Ο υπουργός εργασίας κ.Γιωργος Κατρούγκαλος αποχώρησε γύρω στις 3 το πρωί αφήνοντας να φανεί ότι θα υπάρξει και νέος γύρος για το θέμα εντός της ημέρας αφού όλα τα θέματα στο ασφαλιστικό παραμένουν ακόμη ανοιχτά .
Ο υπουργός εσωτερικός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τους δανειστές . Πηγή του ΥΠΕΣ τόνιζε μετά την ολοκλήρωσή της συνάντηση ότι δεν υπήρξε απαίτηση για περικοπές μισθών αλλά περισσότερο την εφαρμοσγή του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο .
Ειδικότερα ζητήθηκε από τον υπουργό εσωτερικών να συνδεθεί άμεσα η αξιολόγηση των υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο κάτι που όμως προβλέπεται σαφώς και στο νόμο .
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η όποια περικοπή βασίζεται στην σταδιακή απαλοιφή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε απολύσεις από το δημόσιο . Το σχέδιο του ΥΠΕΣ είναι το ένα προς πέντε να διατηρηθεί το 2016 να γίνει στην συνέχεια ένα προς τέσσερα το 2017, ένα προς τρία των 2018, 1 προς 2 το 2019 και 1 προς 1 το 2020.
Ωστόσο, τόνισε ότι το δημόσιο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του για υγεία και παιδεία όπου υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια. Σε ό,τι αφορά στην αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις τόνισε ότι υπάρχει αριθμητικό περιθώριο για 6.500 προσλήψεις που είχαν προβλεφθεί δημοσιονομικά, αλλά δεν είχαν γίνει από το 2010 έως και το 2015.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της διαπραγμάτευσης πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δισ. ευρώ. Έτσι, θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Απριλίου συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί με τα μέτρα που έχει συμφωνήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 ολοκληρωμοντας την αξιολόγηση.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την απόδοση των μέτρων είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με αυτές της Αθήνας. Τόνισε, πάντως, ότι το ταμείο μπορεί να μπει στο πρόγραμμα όταν θα δοθεί λύση για το χρεος.
Στην συνάντηση που θα ξεκινήσει στις τρεις εκτός από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συμμετέχουν ο υπουργός περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, Παιδείας κ.Νικος Φίλης και ο υπουργός δικαιοσύνης .
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.