Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ο Έλληνας με το μπακάλικο στο Σικάγο που κατέκτησε τη Wall Street

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το αμερικάνικο όνειρο του πελοποννήσιου Τζον Κάλαμος.

Ο Τζον Κάλαμος αναζήτησε το αμερικάνικο όνειρο και το κέρδισε. Από το μικρό μπακάλικο των γονιών του στο Σικάγο, γιος Ελλήνων μεταναστών από την Τεγέα της Τρίπολης κατάφερε να εξελιχθεί σε γκουρού των επενδύσεων.

Κάπου εκεί ανάμεσα στα σκονισμένα ράφια του μπακάλικου και στις πολύχρωμες κονσέρβες, έφηβος ακόμη ανακάλυψε το πάθος του για το χρηματιστήριο και τις κεφαλαιαγορές.

Έτσι δεν δίστασε να ζητήσει από τη μητέρα του να του δώσει όλες κι όλες τις οικονομίες τους, που δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 δολάρια, για να αγοράσει μετοχές που είχαν κερδίσει το ενδιαφέρον του.

Το επιχειρηματικό του ένστικτο αποδείχθηκε αλάθητο και από εκείνη τη μέρα όλοι μιλούν για τον Έλληνοαμερικάνο που λατρεύουν οι διεθνείς αγορές.



Από μικρός είχε κλίση στα μαθηματικά. Ο Τζον Κάλαμος σπούδασε Οικονομικά και Business στο Illinois Institute of Technology. Για να κάνει το μεταπτυχιακό του δούλευε τόσο στο μπακάλικο του πατέρα όσο και σε πλυντήρια ρούχων. Πτυχιούχος πια μπήκε στην Αμερικανική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έφθασε ως τον βαθμό του ταγματάρχη.

Ο λόγος ήταν ότι έβρισκε αρκετό βαρετό να δουλέψει σε κάποια τράπεζα όσο κι αν αυτό ήταν το αντικείμενο των σπουδών του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η αγάπη του για τις επενδύσεις τον ωθεί στο να μελετάει βιβλία σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις. Το 1977, ξεκινάει τη δική του εταιρεία επενδύσεων, με την επωνυμία Calamos Asset Management, με μικρό αρχικό κεφάλαιο ένα τραπεζικό δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι του.

Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 22,8 δισ. δολ. Το 2013 κατακτά την 258η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους του πλανήτη της λίστας Forbes με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια.

Επιβλητικός και ευφυής ξεχωρίζει για την απλότητά του και το φιλανθρωπικό του έργο. Θεωρείται αυθεντία στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων για αυτό και τόσο οι δημόσιοι οργανισμοί όσο και ιδιώτες τον εμπιστεύονται τυφλά για τις επενδύσεις τους. Έχει διακριθεί πολλές ως καλύτερος μάνατζερ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.



Διεθνούς φήμης οικονομικά μέσα ενημέρωσης όπως Forbes, Financial World, The Wall Street Journal και πολλά ακόμη φιλοξενούν τις εκτιμήσεις του και τις αναλύσεις του υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο το ειδικό βάρος που έχει ως επιχειρηματίας.

Έχει συγγράψει δύο βιβλία «Investing in Convertible Securities: Your Complete Guide to the Risks and Rewards» και το «Convertible Securities: the Latest Instruments, Portfolio Strategies, and Valuation Analysis» και είναι μέλος της Κοινότητας Αναλυτών Επενδύσεων του Σικάγο. Η επισφράγιση της επιτυχίας του ήρθε το 2006, χρονιά κατά την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Ernst & Young Entrepreneur Of The Year.



Η Ελλάδα πάντα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, μάλιστα κάποιες φορές μαζί με τα παιδιά του, όχι μόνο για διακοπές αλλά και για να εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες. Το 2012 όταν ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα, ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ενώ στα τέλη του 2013 βρέθηκε στην Αθήνα και ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Eθνική Tράπεζα, έφτασε ένα βήμα πριν από την εξαγορά της Eθνικής Asset Management, αλλά τελικά η προσπάθεια «ναυάγησε». Πιστεύει πως η χώρα μας διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει επενδυτές και έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «Φλόριντα της Ευρώπης».



Είναι ιδιοκτήτης τριών μικρών αεροσκαφών, τα οποία πιλοτάρει ο ίδιος.

Εργάζεται πολύ όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος κι όσο για το εάν του λείπουν οι μέρες στο μπακάλικο, παραδέχεται ότι οι διανομές τις Πέμπτες δεν ήταν και το καλύτερό του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.