Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ΑμεΑ όλα τα "ενημερωτικά" Site και Blogs;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλές φορές σκέφτηκα να το γράψω αυτό το άρθρο. Να κάτσω να τα γράψω μια φορά, για να μην τα επαναλαμβάνω σε κάθε έναν, που με ρωτάει ή κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε τις τελευταίες ώρες. Ας πάμε πρώτα στο κύριο θέμα μας όμως και μετά θα επανέλθω στο τέλος να πω τι έγινε και με αναγκάζει να γράψω δημόσια ένα άρθρο για να πω πράγματα και καταστάσεις.

Ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ΑμεΑ όλα τα "ενημερωτικά" Site και Blogs; Η απάντηση είναι απλή. Όχι. Δεν θα το γενικεύσω. Δεν θα πω πως όλοι όσοι γράφουν και όλα τα ενημερωτικά Site και Blogs, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ΑμεΑ, γιατί αυτό θα ήταν άδικο. Οι περισσότεροι όμως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά κι αυτή είναι η αλήθεια. Θα μου πεις "και πως μπορούμε να το δούμε και να το καταλάβουμε αυτό;", "πως μπορούμε να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι;". Με έναν απλό τρόπο. Κοιτώντας το πραγματικό όφελος που έχει το Site ή το Blog, αλλά κυρίως αυτός που γράφει ή αναδημοσιεύει ένα άρθρο για τους ΑμεΑ και την αναπηρία γενικότερα. Αν έχεις αγνό ενδιαφέρον, δεν αποσκοπάς σε κανενός είδους κέρδος, ούτε καν της αυτοπροβολής ακόμα. Υπάρχει αυτή η πλευρά του νομίσματος, υπάρχει όμως και η άλλη.

Τι συμβαίνει όμως γεμίζεις το Site ή το Blog σου με διαφημίσεις και κοινοποιείς και ξανακοινοποιείς τα άρθρα σου παντού για να μπουν τα δούνε; Θα πρέπει να σταθώ στο εξής για να μάθετε όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο μερικά πράγματα, που ίσως δεν ξέρετε. Υπάρχουν δύο ειδών διαφημίσεις.


  1. Υπάρχουν αυτές που είναι αυτόματες από κάποια πλατφόρμα διαφημίσεων (βλέπε πχ google) και σου δίνει χρήματα ανάλογα με τις πόσες φορές μπήκαν στην σελίδα ή στα άρθρα σου ή και πόσες φορές πάτησαν πάνω σε μια από τις διαφημίσεις αυτές οι αναγνώστες σου. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος μπορεί να είναι από μικρό, βλέπε 70 ευρώ τον μήνα σε ένα μέσο Site ή Blog, έως και τα 1000 μπορεί και παραπάνω ευρώ τον μήνα.
  2. Υπάρχουν κι αυτές που διαπραγματεύεται ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Site ή του Blog με τον πελάτη διαφημιζόμενο. Θέλετε να πάμε σε νούμερα; Μπορεί κάποιος για μικρό χώρο, να βγάλει ακόμα και για 400 ευρώ το χρόνο, αφού ένα μέσο ή και μικρό Site ή Blog, ζητάει περίπου 1 ευρώ την ημέρα. Φανταστείτε να βάλει τριάντα τέτοιες μικρές διαφημίσεις. Μιλάμε για 12.000 ευρώ τον χρόνο ξεκούραστα, γιατί έτσι απλά εσύ κι εγώ, μπήκαμε να δούμε τα άρθρα του, που μας ενδιέφεραν ή που μας τράβηξε ένας τίτλος και πραγματική ουσία δεν είχαν. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί site με μόνο θέματα για την αναπηρία, είχε κλείσει συμφωνία με εταιρία τηλεπικοινωνιών με κέρδος περίπου 4.000 το χρόνο. Δεν το λες κι άσχημα. Εσύ διαβάζεις, εγώ βγάζω τρελό χρήμα.

Θα με ρωτήσεις που είναι το κακό στο να κερδίζει κάποιος χρήματα και να ζει από τις διαφημίσεις. Αν δεν τα παίρνει μαύρα, που σημαίνει πως φοροδιαφεύγει, πουθενά. Πουθενά όμως; Για να το καλοσκεφτώ. Όχι κάπου υπάρχει ένα κακό στην όλη υπόθεση. Όταν πάει να γράψει ένα άρθρο ή να κάνει ένα ρεπορτάζ ή να αναδημοσιεύσει κάτι και προς τα έξω δείχνει συνεχώς μια εικόνα, του/της κοινωνικά ευαίσθητου/της με τα προβλήματα των άλλων, υπάρχει αυτό που λέμε κοροϊδία και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Τέτοιοι τύποι ανθρώπου κοιτάνε να βρουν κάθε τρόπο να βγάλουν χρήμα εις βάρος του άλλου. Λένε και σκέφτονται συνεχώς: "Να βάλω κι ένα άρθρο για ΑμεΑ, ένα για τρίτεκνους, να πούμε και για τους ανέργους κάτι, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους άστεγους, τις κακοποιημένες γυναίκες, τα ορφανά, δακρύβρεχτες φωτογραφίες... κάτι πιασάρικο να μας διαβάσουν ρε αδερφέ". Στον κόρακα να πάει η ηθική αν είναι να βγάλω χρήμα. Τι κι αν εκμεταλλεύομαι τον πόνο του άλλου, εγώ θα βγάλω λεφτά. Τι κι αν του κόβουν την σύνταξη του ΑμεΑ, εγώ με το άρθρο αυτό θα βγάλω λεφτά, ακόμα κι αν δεν λυθεί ποτέ το πρόβλημά του." και άλλα πολλά τέτοια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μπείτε στα δήθεν "ενημερωτικά" Site και Blogs και θα δείτε κάπου μέσα διαφημίσεις, σας προτείνω να κάνετε κάτι απλό. Πατήστε πάνω εκεί στην γωνία το Χ που έχει και κλείστε την σελίδα αυτή και προσπαθείστε να μην ξαναεπιστρέψετε ποτέ σε αυτό το χώρο, γιατί απλά δεν νοιάζονται πραγματικά για τα προβλήματά σου. Είναι καιροσκόποι και κοιτάνε μόνο να βγάλουν λεφτά από αυτό που κάνουν. Ένα μόνιμο δήθεν νοιάξιμο. 

Θα με ρωτήσεις και δίκαια. Εσύ είσαι αλάθητος; Όχι, αλλά τουλάχιστον εγώ δεν εκμεταλλέυτηκα  κανέναν και δεν έβγαλα λεφτά από το blog που έχω. Ούτε ένα ευρώ παρότι πολλοί μου ζήτησαν να τους διαφημίσω ή μου πρότειναν να βάλω ακόμα και συνδρομή στο blog και να βγάζω χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Με είπαν και χαζό, με είπαν και ηλίθιο κι άλλα πολλά, που δεν θέλω να το κάνω. Ίσως και να είμαι. Ίσως πραγματικά να είμαι ονειροπόλος, που πιστεύω πως την βοήθεια στον άλλον, πρέπει να την δίνεις δωρεάν και χωρίς κέρδος. Έτσι είμαι εγώ και δεν αλλάζω. "Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε", που λέει και το τραγούδι.

Θα κλείσω όπως υποσχέθηκα με την αφορμή του να γράψω όσα γράφω σήμερα. Την αφορμή που όχι άδικα με εκνεύρισε τόσο, ώστε να γράψω όλα αυτά δημόσια. Χτες στην σελίδα μας στο facebook, έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον κύριο, που παρακαλούσε να κοινοποιήσουμε κάποια άρθρα (δικά του) με θέματα την αναπηρία από κάποιο δικό του χώρο όπως αποδείχτηκε. Δεν ήταν η πρώτη φορά και γι' αυτό το έκανα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που το κάνω όταν μου ζητάνε να κοινοποιήσω κάτι. Εφαρμόζω δηλαδή την ίδια πολιτική για όλους, που είναι να αναδημοσιεύσω εδώ στο blog το άρθρο που μου προτείνουν και να βάλω πηγή με ενεργό σύνδεσμο, ώστε να δουν όσοι το διαβάσουν που το βρήκα και σε ποιον ανήκει, προστατεύοντας έτσι και τα πνευματικά δικαιώματά τους. Δυστυχώς όμως του κύριου αυτού δεν του έφταναν όλα αυτά. Δεν ήθελε να τα αναδημοσιεύσω στο blog, γιατί έτσι δεν θα έμπαιναν στο site του να τα διαβάσετε από εκεί. Όπως αποδείχτηκε μετά από μερικά μηνύματα, ο κύριος αυτός ήθελε απλά να μαθευτεί ο χώρος του μέσω της σελίδας μας, τσάμπα διαφήμιση δηλαδή σε ένα χώρο που υπάρχει μόνο έναν μήνα όπως μου είπε, για να μπορέσει να βγάζει ένα ευρώ την μέρα από κάθε διαφήμιση που βάζουν οι πελάτες του. Εννοείται πως δεν θα βάλω το όνομα του κυρίου ή του site, γιατί έτσι θα τον διαφήμιζα και θα έμπαιναν κάποιοι εκεί, δύνοντάς τους περισσότερο κέρδος, από όσο τους αξίζει. Το αποτέλεσμα ήταν να διαγράψω και τα δύο άρθρα και να τον ενημερώσω, πως δεν υπήρχε στο μέλλον καμία είδους διαφήμιση, σε αυτό που ήθελε να λέει, "ενημερωτικό site". Να κλείσω λοιπόν με μια καλημέρα κι ένα άι στον κόρακα στον κύριο αυτό ή και επονομαζόμενο ως θέλω_τσάμπα_διαφήμιση_για_να_κονομάω_από_τις_διαφημίσεις και το mparmoutsalanews.gr.


Νότης

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.