Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Εργάζεστε και αφήνετε τα παιδιά μόνα στο σπίτι; Προσοχή!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι λιγότερο υγιή και έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων οι οποίες δεν εργάζονται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι μητέρες με πλήρη απασχόληση κατά κανόνα έχουν παιδιά τα οποία τρώνε πολύ λιγότερα φρούτα και λαχανικά, βλέπουν πολλή τηλεόραση και καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά _ γεγονός που ισχύει ακόμα και για όσες έχουν ελαστικό ωράριο εργασίας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας» (JECH), συμμετείχαν περισσότερα από 12.500 Βρετανόπουλα, τα οποία έχουν γεννηθεί μεταξύ 2000 και 2002 και οι γονείς τους τα έχουν εντάξει στη μελέτη Millennium Cohort Study, η οποία διερευνά _ μεταξύ άλλων _ τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας και τις πολιτικές που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να εργάζονται.

Οι ερευνητές ρώτησαν τις μητέρες για τη διάρκεια της εργασίας τους και για τη διατροφή, την άσκηση και το επίπεδο δραστηριότητας των παιδιών τους όταν αυτά ήταν 5 ετών. Τις ρώτησαν επίσης πόσες ώρες περνούν τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Περίπου το 30% των μητέρων εγκατέλειψαν την εργασία τους έπειτα από τη γέννηση των παιδιών τους, ενώ οι υπόλοιπες εργάζονται είτε με πλήρες ωράριο είτε με μειωμένο.

Όπως είπε η δρα Κάθριν Λόου, καθηγήτρια στο Κέντρο Παιδιατρικής Επιδημιολογίας και στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του University College του Λονδίνου, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως οι μητέρες με πλήρες ωράριο εργασίας είχαν τα λιγότερο υγιή παιδιά απ' όλες, ενώ ακολουθούσαν οι μητέρες με μερική απασχόληση. Επιπλέον, η δυνατότητα να αλλάζουν οι ώρες εργασίας αναλόγως με τις ανάγκες, δεν φάνηκε να βελτιώνει τις συνήθειες των παιδιών με μητέρες πλήρους απασχόλησης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι πιθανότερο να τρώνε πατατάκια και γλυκά ανάμεσα στα γεύματα, να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη και να διάγουν καθιστική ζωή. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή (τουλάχιστον δύο ώρες τη μέρα), σε σύγκριση με τα παιδιά των μητέρων που παραμένουν στο σπίτι και φροντίζουν για την ανατροφή τους.

Επιπλέον, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων πηγαίνουν συχνότερα στο σχολείο τους με το σχολικό λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο των γονέων τους, ενώ τα παιδιά όσων δεν εργάζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάνε στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Η δρα Λόου εκτιμά ότι οι διαφορές αυτές πιθανώς σχετίζονται με τους περιορισμούς στον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν οι εργαζόμενοι γονείς για να παρέχουν στα παιδιά τους υγιεινή διατροφή και ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι οι μητέρες πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται.

«Οι εργαζόμενες μητέρες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να ταιριάξουν δουλειά, σπίτι και οικογένεια», εξηγεί. «Κάθε μητέρα, όμως, θέλει να εξασφαλίσει το καλύτερο για το παιδί της και η εργασία της ασφαλώς συμβάλλει σε αυτό. Η απουσία της μητέρας για κάποιες ώρες από το σπίτι δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που επηρεάζει την ανατροφή και τη μελλοντική υγεία του παιδιού, αλλά ως φαίνεται συμβάλλει σε αυτά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να καταλάβουν όσοι χαράσσουν τις πολιτικές είναι ότι πρέπει να υπάρξουν προγράμματα που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις εργαζόμενες μητέρες».

Η πρώτη μελέτη

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν αντίστοιχα δεδομένα προγενέστερης μελέτης της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η οποία είχε δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των εργασιακών συνηθειών των γονέων και του σωματικού βάρους των παιδιών. Η μελέτη εκείνη είχε δημοσιευτεί το 2007 και είχε δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας 3 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιττών κιλών, εάν οι μητέρες τους εργάζονται.

Και οι δύο μελέτες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, αφού πρώτα ελήφθησαν υπ' όψιν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως η κοινωνικοοικονομική θέση των γονέων, οι μονογονεϊκές οικογένειες και το εισόδημα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.