Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Φοβούνται το ξεχείλωμα του μνημονίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο τριπλασιασμός των μέτρων για το δημοσιονομικό κενό στα 5 δις ευρώ από 1,7 δις ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά το νέο ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι τα τρία μεγέθη που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την Κυβέρνηση που θα κλιθεί να την εφαρμόσει.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ μέσα σε μισή ώρα που έμεινε στην συνεδρίαση ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το μέγεθος του προβλήματος . Από τα 5 δις ευρώ που χρειάζονται για το δημοσιονομικό κενό το φορολογικό κλείνει 1,3 -1,4 δις ευρώ το ασφαλιστικό θα πρέπει να κλίσει άλλο 1,8 δις ευρώ ευρώ .Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να προτείνει και στην συνέχεια να εφαρμόσει νέα μέτρα ύψους περίπου 2 δις ευρώ κυρίως φορολογικού χαρακτήρα.

Στην παρούσα φάση και μετά από περικοπές έξι συνεχόμενων ετών και με δεδομένη πλέον την χαμηλή φοροδοτική ικανότητα των ελληνικών νοικοκυριών μόνη λύση παραμένουν οι οριζόντιοι- και άδικοι- έμμεσοι φόροι. Στην κατεύθυνση ο υπουργός οικονομικών μίλησε για την αύξηση του ΕΦΚ στην Βενζίνη την επιβολή- άλλου ενός- τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές με δεδομένο ότι υπάρχει και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εναλλακτικά θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση ή/και να αυξηθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας Τούτο με το σκεπτικό ότι τα προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας (συνδρομητική κινητή τηλεφωνία) απολαμβάνουν περισσότερο τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και άρα δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους .

Στο ασφαλιστικό οι δανειστές δεν δέχονται ακόμη την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει το υπουργείο εργασίας . Αν η Κυβέρνηση υποχωρήσει σε αυτό θα πρέπει να καλύψει με πρόσθετες μειώσεις συνολικού ύψους 350 εκ ευρώ τις υφιστάμενες συντάξεις ώστε να βγαίνει ο «λογαριασμός» των 1,8 δις που προβλέπει το μνημόνιο.

Ωστόσο οι μεγαλύτερες μειώσεις στις συνάξεις σε συνδυασμό και με τις επιβαρύνσεις από το νέο φορολογικό θα σημάνει μεγάλες μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.

Συνεπώς ακόμη και αν κλείσει το εξωτερικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές χθες εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν νέα κοινωνικά μέτωπα εντός της χώρας.

Στα κόκκινα δάνεια το μέτωπο είναι ανοιχτό αλλά εκτιμήθηκε ότι οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο υποχώρησης του υπουργείου ανάπτυξης στην μερική κάλυψη της πρώτης κατοικίας από την αγορά δανείων ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σημαντικός.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και αν η Κυβέρνηση κάνει όλες τις δυνατές υποχωρήσεις ώστε να κλείσει την διαπραγμάτευση μέχρι και τις 22 Απριλίου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα συνοδευτεί και από μια υπογεγραμμένη - όπως την θέλει η ελληνική πλευρά- λύση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.

Παρόλα αυτά υπάρχει η αισιοδοξία ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει στον χρόνο ρεκόρ των 15 ημερών δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 13-14 Απριλίου οπότε ξεκινά η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Νωρίτερα στις 7 Απριλίου φιλοδοξία είναι να έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα μέτρα ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση τους ακόμη και πριν το Eurogroup της 22ης Απριλίου οπότε αναμένεται η επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.