Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Μουσείο συμπεριλαμβάνει σε έκθεσή του αντικείμενα του Μπιλ Κόσμπι και διχάζει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί το ένα μετά το άλλο από τα πανεπιστήμια και τα μουσεία της Αμερικής να «καθαιρούν» το «είδωλο» του κωμικού ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι, μετά από τις καταγγελίες που έχει δεχθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση δεκάδων γυναικών, υπάρχει όμως ένα, το Εθνικό Μουσείο Σμιθσόνιαν της Αφρικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Αμερικής που έχει δημοσιεύσει μια δήλωση υπερασπίζοντας την προγραμματισμένη ένταξη δύο αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή του ηθοποιού σε μία από τις επερχόμενες εκθέσεις του.

Σύμφωνα με το μουσείο θα διοργανωθούν 11 διαφορετικές εκθέσεις με περίπου 3.000 αντικείμενα όταν ανοίξει τον Σεπτέμβριο στο National Mall της Ουάσιγκτον, και μόνο δύο αντικείμενα θα είναι σχετικά με τον Κόσμπι. «Δεν γίνεται καμία έκθεση για τον Μπιλ Γκόσμπι», λέει το μουσείο.

Αντικείμενα του Κόσμπι θα περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο: «Taking the Stage», η οποία περιλαμβάνει συνολικά 150 αντικείμενα και είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και την ψυχαγωγία. Τα δύο αντικείμενα «σχετίζονται με την καριέρα του Μπιλ Κόσμπι στην τηλεόραση και την κωμωδία – πρόκειται για ένα κόμικ από το I Spy μαζί με άλλα αντικείμενα από διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές-, καθώς και το εξώφυλλο ενός άλμπουμ από το ξεκίνημά του ως παιδί (1964) στην ενότητα των κωμικών που περιλαμβάνονται έξι αφροαμερικανοί κωμικοί: ο Ρίτσαρντ Πράιορ, ο Ρεντ Φοξ, η Μομς Μάμπλεϊ, ο Ντικ Γρέγκορι, ο Γκοντφρέι Καίπριτζ και ο Μπιλ Κόσμπι».

Η δήλωση καταλήγει: «Το μουσείο εξερευνά μια διαφορετική και περίπλοκη ιστορία που αντικατοπτρίζει το πώς όλοι οι Αμερικανοί έχουν επηρεαστεί από την αφροαμερικανική εμπειρία».

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρθηκε ότι στην έκθεση «Taking the Stage» θα περιλαμβάνονται αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική ζωή του Κόσπι, χωρίς να αναφέρονται οι καταγγελίες που έχει δεχτεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών.

Μάλιστα σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν προκάλεσε σάλο πέρσι, με προηγούμενή του έκθεση, όταν παρουσίασε στο Εθνικό Μουσείο της Αφρικανικής Τέχνης ένα σημαντικό μέρος από τα έργα τέχνης της ιδιωτικής συλλογής που διαθέτει ο Κόσμπι. Τότε το μουσείο ανασκεύασε λέγοντας ότι η έκθεση αφορούσε τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα και όχι τον Μπιλ Κόσμπι.

Πάντως, παρότι υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις, ο 78χρονος ηθοποιός και οι δικηγόροι του έχουν αρνηθεί συστηματικά όλες τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν καταγγείλει περισσότερες από 50 γυναίκες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.