Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Το εστιατόριο που χρησιμοποιεί ρομπότ αντί για σερβιτόρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κινέζικο κατάστημα εστίασης που το εφαρμόζει.

Ένα εστιατόριο στην Κίνα αποφάσισε να αντικαταστήσει έναν κανονικό σερβιτόρο με ένα ρομπότ που λειτουργεί με μπαταρία και πηγαίνει τις παραγγελίες στους πελάτες.

Το ρομπότ έχει ύψος 1.40 και εξυπηρετεί τους πελάτες στο εστιατόριο που βρίσκεται στην επαρχία Liaoning της Κίνας, για περίπου 8 ώρες. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει φαγητά και ποτά στους πελάτες χωρίς πρόβλημα και χάρη στους αισθητήρες του και το σύστημα πλοήγησης που διαθέτει, διεκπεραιώνει τη μεταφορά χωρίς κάτι να πέσει ή να χυθεί κάτω. Μάλιστα, μπορεί να μεταφέρει έως 7 κιλά φαγητού και ποτού!

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου εμφανίζεται άκρως ικανοποιημένος, καθώς ο ρομποτικός σερβιτόρος δεν απαιτεί μισθό ή υπερωρίες. Ωστόσο σίγουρα αυτό θέτει σοβαρά ερωτήματα για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν αν αυτό το σύστημα επεκταθεί. Οι ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας πάντως αναφέρουν ότι θα χρειαστεί πολύ καιρό για να μπορέσει ένα ρομπότ-σερβιτόρος να αντικαταστήσει το ανθρώπινο πρόσωπο και την οικειότητα αυτού.

Τον Ιανουάριο, ωστόσο, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έγινε η εκτίμηση ότι 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν στο μέλλον εξαιτίας των απολύσεων από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ακόμη και υψηλές υπαλληλικές θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να απειληθούν, όχι από ρομπότ, αλλά από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Mark Skilton ο οποίος εργάστηκε για 30 χρόνια ως σύμβουλος στρατηγικής στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσε στην Mirror ότι θα πρέπει εγκαίρως να ληφθούν μέτρα για να είναι βέβαιο ότι τα ρομπότ θα προσφέρουν βοήθεια και δεν θα αποτελούν εμπόδιο στο εργατικό δυναμικό. Το ζήτημα, είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία και τα ρομπότ να αξιοποιούνται με το μέτρο που πρέπει ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο χιλιάδες έως και εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο μέλλον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.