Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Συνεχίζεται η «οδύσσεια» για τους αποφοίτους Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν μπορούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Συνεχίζεται η «οδύσσεια» των αποφοίτων από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που επιθυμούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από το υπ. Παιδείας.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν μερικά χρόνια ο Σπύρος Πρίφτης, που έγινε γνωστός και ως «κερκυραίος κουρέας», καθώς έφτασε μέχρι τον τότε επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει ένα κουρείο στην Κέρκυρα.

Με βάση παλαιότερη διάταξη, οι απόφοιτοι Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, έπρεπε να έχουν δύο χρόνια προϋπηρεσίας προκειμένου να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εξαιτίας του προβλήματος μη αναγνώρισης των πτυχίων από τις σχολές αυτές.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» έχει συμβεί μόνο στα χαρτιά, όπως καταγγέλλει ο κ. Πρίφτης, ο οποίος επικοινώνησε με το υπ. Παιδείας για το θέμα

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών παρέχουν υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης και πρέπει να έχουν καταθέσει στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να πιστοποιηθεί η άδεια λειτουργίας τους, ώστε να αναβαθμιστούν η τίτλοι σπουδών που παρέχουν κι άρα να μην απαιτείται η διετής προϋπηρεσία.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι γίνεται με τους κατόχους παλαιότερων πτυχίων, όταν και οι σχολές δεν είχαν λάβει έγκριση από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πρίφτη, το υπουργείο δηλώνει άγνοια για το ποιος χορηγεί άδεια για το άνοιγμα νέων Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, καθώς η συγκεκριμένη αρμοδιότητα έχει φύγει από το υπ. Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει νέα ρύθμιση για το θέμα, δίχως όμως να είναι γνωστό κατά πόσον το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Μέχρι τότε τα προβλήματα για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών παραμένουν, καθώς συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, εργαζόμενοι για 2 έως και 3 χρόνια με αμοιβή μόλις 250 ευρώ το μήνα, όπως καταγγέλλει ο κ. Πρίφτης.

Δείτε εδώ την απάντηση του υπ. Παιδείας για την των πτυχίων αποφοίτων Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.