Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Υπέρταση: Νέα δεδομένα θεραπείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη διαφορά μεταξύ του θανάτου και της ζωής μπορεί να κάνει ο περιορισμός της πίεσης κοντά στα 120mmHg, από την καθιερωμένη τιμή των 140, σύμφωνα με τη μελέτη SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), η οποία ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε στο μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό, το Engl J Med.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ(NIH), περιέλαβε πάνω από 9.300 υπερτασικούς ασθενείς, ηλικίας 50 ετών και άνω με τουλάχιστον 1αν ακόμη παράγοντα κινδύνου, από περίπου 100 ιατρικά κέντρα και κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο. Σκοπός της ήταν να εξετάσει εάν η ομάδα των ασθενών στους οποίους η πίεση μειωνόταν κάτω των 120, θα είχε καλύτερη έκβαση συγκριτικά με αυτούς που η πίεση ήταν κάτω του συμβατικού στόχου των 140mmHg. Καθώς η πρώτη ομάδα είχε πολύ λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια έναντι της δεύτερης, η μελέτη διακόπηκε πρόωρα παρέχοντας σαφή μηνύματα σχετικά με τη θεραπεία των υπερτασικών ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό πως το κύριο σημείο της μελέτης που ήταν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, μειώθηκαν σχεδόν κατά το 1/3 σε αυτούς με τη χαμηλότερη πίεση. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε σχεδόν κατά 1/4.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέτρεψαν τις ισχύουσες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες – όταν σχεδιάστηκε η SPRINT – συνιστούσαν συστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη από 140 mm Hg για υγιείς ενήλικες και 130 mm Hg για ενήλικες με νεφρική νόσο ή διαβήτη. Μετά τη μελέτη, ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η διατήρηση της συστολικής πίεσης στα 120 mm Hg, θα μπορούσε να είναι σωτήρια για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και τουλάχιστον έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

H μελέτη έδειξε, επίσης, ότι στην ομάδα με τη χαμηλότερη πίεση υπήρχαν περισσότερες υποτάσεις και περισσότερες περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και συνεπώς οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για να καθορίσουν εάν αυτή η χαμηλότερη τιμή είναι η καλύτερη για την ατομική φροντίδα τους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.