Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της εμβληματικής Εντίθ Πιάφ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μικροκαμωμένο «σπουργιτάκι» που έγραψε ιστορία - Δείτε βίντεο.

Στα μέσα Νοεμβρίου, σε συναυλία της στην Στοκχόλμη, η Madonna τραγούδησε συνοδευόμενη μόνο από μια κιθάρα το τραγούδι «La vie en rose» τιμώντας τα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι. Λίγες μέρες αργότερα το ίδιο έκανε και η Καναδή Celine Dion, η οποία τραγούδησε το «L'hymne à l'amour» στην απονομή των αμερικανικών μουσικών βραβείων. Η παγκόσμια συμπαράσταση στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στις 13 Νοεμβρίου εκφράστηκε πολλές φορές μέσω του γαλλικού εθνικού ύμνου, την πασίγνωστη Μασσαλιώτιδα, αλλά και τα τραγούδια της μυθικής πια Εντίθ Πιάφ.

«La vie en rose», «Non, je ne regrette rien», «Milord», τα τραγούδια της Πιάφ είναι κάτι πολύ περισσότερο από διεθνώς γνωστές μελωδίες. Έχουν εμβληματικό χαρακτήρα. Είναι ύμνοι στον έρωτα. Καμία άλλη Γαλλίδα τραγουδίστρια δεν συμβολίζει με τόσο μοναδικό τρόπο το πνεύμα του Παρισιού, όπως η Πιάφ, που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου του 1915.

Οι βιογραφίες της Πιάφ και τα βιβλία για τη μουσική και τον ρόλο της στη γαλλική κουλτούρα είναι αναρίθμητα. Σε κάθε επέτειο γέννησης ή θανάτου κυκλοφορούν νέα.

Η συμβατικότητα και τα ταμπού ήταν άγνωστες έννοιες για την ίδια την Εντίθ Πιάφ, η οποία γεννήθηκε σε φτωχογειτονιά του Παρισιού και εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της σε ηλικία 2 ετών. Μεγάλωσε σε οίκο ανοχής, που ανήκε στη γιαγιά της, σημειώνει η Deutsche Welle. Η βία και ο αλκοολισμός τής ήταν οικεία από μικρή ηλικία. Όπως έγραφε η ίδια στην αυτοβιογραφία της «Η ζωή μου» λίγο πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 48 ετών τον Οκτώβριο του 1963, η γιαγιά της τής έδινε κάθε πρωί να πίνει κόκκινο κρασί διαλυμένο με λίγο νερό.



Το ποτό και η μορφίνη μόνιμοι «συνοδοί»

Η Εντίθ Πιάφ έμαθε νωρίς να πνίγει στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες τις κρίσεις της ζωής και τις ερωτικές απογοητεύσεις. Σε ηλικία 17 ετών χάνει το μοναδικό της παιδί από μηνιγγίτιδα. Τον Οκτώβριο του 1949 σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο σύντροφός της, ο πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν.

Από τότε ποτό, ναρκωτικά και βραχύβιες ερωτικές σχέσεις χαρακτηρίζουν τη ζωή της. Στους ερωτικούς της συντρόφους ανήκε και ο ελληνικής καταγωγής Ζορζ Μουστακί, ο οποίος της χάρισε την παγκόσμια επιτυχία «Millord».



Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η Πιαφ τραγούδησε και Μίκη Θεοδωράκη. Το κομμάτι «Les amants de Teruele» δεν είναι άλλο από την «Όμορφη Πόλη»



Ο γάμος της με τον επίσης ελληνικής καταγωγής, και κατά 20 χρόνια νεότερο, Θεοφάνη Λαμπούκα λίγο πριν από τον θάνατό της έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.