Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Δώδεκα εκπληκτικά στάδια σε όλο τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε τις φωτογραφίες.

Έχουν μπει μερικά από τα καλύτερα γκολ, έχουν φιλοξενηθεί παγκόσμιοι αγώνες και αποτελούν τα στάδια που θα ήθελαν πολλοί φίλαθλοι παγκοσμίως να βρεθούν έστω και για έναν αγώνα ή μια διοργάνωση. Ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους και το σχέδιό τους.

Δείτε 12 εντυπωσιακά στάδια σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα της Telegraph


1. Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου



Το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου -περισσότερο γνωστό ως η «Φωλιά του Πουλιού»- είναι έργο των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog και de Meuron και εν μέρει σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Ai Weiwei λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε 3 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 400 εκατ. ευρώ) και αποτελείται από έναν εξωτερικό σκελετό από 42.000 τόνους χάλυβα, καθιστώντας το τρεις φορές πιο «βαρύ» από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

2. Εθνικό Κέντρο Υγρού Στίβου, Πεκίνο



Το σε ορθογώνιο σχήμα στάδιο χτίστηκε επίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 για να φιλοξενήσει τους αγώνες κολύμβησης. Το εξωτερικό του είναι επενδυμένο με περίπου 4.000 δομές σε σχήμα φούσκας μιμούμενο το σχήμα που κάνει το νερό με το σαπούνι, δηλαδή τον αφρό και τις φυσαλίδες! Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο μισός χώρος μετατράπηκε σε ένα υδάτινο πάρκο και επαναλειτούργησε το 2010.

3. Στάδιο Century Lotus, Fashon, Κίνα



Χτισμένο σε έναν καταπράσινο λόφο, ο πολυχώρος στην Κίνα έχει την εμφάνιση ενός «ανθισμένου λωτού» με μια διακριτική λευκή στέγη. Χτισμένο το 2005, το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του FIFA World Cup το 2010 ανάμεσα σε Κίνα και Μιανμάρ.

4. Scotiabank Saddledome, Κάλγκαρι



Αρχικά χτισμένο το 1983, το Σάντλντοουμ είναι μία από τις παλαιότερες αρένες στον Καναδά και φιλοξενεί παιχνίδια χόκεϊ και μουσικές συναυλίες. Η εντυπωσιακή οροφή του σε σχήμα σέλας αποτελεί το σύμβολο της αμερικανικής δυτικής κληρονομιάς. Ο κάθε θεατής έχει ένα μεγάλο κάθισμα που βλέπει σε μια ακτίνα 61 μέτρων.

5. Στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου, Μαδρίτη



Χτισμένο το 1947, ένα από τα πιο φημισμένα γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο το οποίο φιλοξένησε τον Ευρωπαϊκό τελικό του Κυπέλλου τέσσερις φορές, καθώς και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Πέρυσι, ο χώρος-ορόσημο που ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης παρουσίασε τα σχέδια για επανασχεδιασμό του όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

6. Στάδιο FNB, Γιοχάνεσμπούργκ



Το βραβευμένο στάδιο της Νότιας Αφρικής είχε έναν σημαντικό επανασχεδιασμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2010. Είναι επίσης ο χώρος, όπου ο Νέλσον Μαντέλα έδωσε την πρώτη ομιλία του μετά την αποφυλάκισή του το 1990. Η πρόσοψη διαθέτει γήινα χρώματα προς την κορυφή και πιο σκούρες αποχρώσεις με ένα δαχτυλίδι από φώτα κατά μήκος στο κάτω μέρος μοιάζοντας με μια πυρκαγιά.

7. Αθλητικό κέντρο Universiade, Σεντζέν, Κίνα



Η εντυπωσιακή γεωμετρική οροφή του αθλητικού κέντρου λέγεται ότι είναι μια αντιγραφή των δασών από μπαμπού, ενώ υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ φωτός και σκιάς ανάμεσα στον κορμό του. Το αθλητικό συγκρότημα περιλαμβάνει τα τυπικά στοιχεία ενός παραδοσιακού κινέζικου κήπου. Όταν δεν φιλοξενούνται εκδηλώσεις, το συγκρότημα είναι διαθέσιμο στο κοινό ως χώρος αναψυχής.

8. Sapporo Dome, Σαπόρο, Ιαπωνία



Έχοντας τη μορφή ενός διαστημοπλοίου εξωτερικά, το υψηλής τεχνολογίας γήπεδο στην Ιαπωνία έχει μια φουτουριστική αίσθηση. Διαθέτει ένα συρόμενο σύστημα αγωνιστικού χώρου που του επιτρέπει να μεταμορφωθεί από έναν χώρο για μπέιζμπολ σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (και αντίστροφα) με μια εναλλαγή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές επιφάνειες. Η διαδικασία μετατροπής διαρκεί περίπου πέντε ώρες.

9. Στάδιο Γκλόμπεν, Στοκχόλμη, Σουηδία



Το Στάδιο Γκλόμπεν (Ericsson Globe) είναι ένας κλειστός χώρος για αγώνες και συναυλίες στην Σουηδία. Είναι μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ημισφαιρικό κτίριο στον κόσμο και χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να κατασκευαστεί. Διαμορφωμένο σαν μια τεράστια λευκή μπάλα, έχει διάμετρο 110 μέτρα και εσωτερικό ύψος 85 μέτρα. Χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες χόκει επί πάγου.

10. Qizhong Forest Sports City Arena, Σανγκάη, Κίνα



Το εντυπωσιακό γήπεδο του τένις χτίστηκε το 2005 για να φιλοξενήσει το τουρνουά τένις ATP World Tour Finals. Διαθέτει μια ατσάλινη οροφή με οκτώ πεταλόσχημα τμήματα, που μοιάζει με μανόλια, ένα λουλούδι της πόλης. Τα τμήματα αυτά ανοίγουν και κλείνουν για να φιλοξενούνται εσωτερικές και εξωτερικές εκδηλώσεις.

11. Ολυμπιακό στάδιο Fisht στο Sochi, Ρωσία



Το στάδιο πήρε το όνομά του από το όρος Fisht στα βουνά του Καυκάσου της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Η οροφή του σταδίου κατασκευάστηκε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014 και είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με χιονισμένες κορυφές.

12. Rungrado 1η Μαϊου, Πιονγκγιάνγκ, Βόρεια Κορέα



Με χωρητικότητα 150.000 θεατών και έκταση σχεδόν 51 στρεμμάτων, το ιστορικό γήπεδο της Βόρειας Κορέας λέγεται ότι είναι το σημερινό μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας. Η στέγη του διαθέτει ένα δακτύλιο με 16 καμάρες για να μοιάζει με μια ανθισμένη μανόλια. Ενώ χρησιμοποιείται για αθλητικά γεγονότα, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, ο χώρος είναι γνωστός για τη φιλοξενία εκδηλώσεων προς τιμήν της χώρας και των ηγετών της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.