Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η άσκηση ασπίδα προστασίας για την καρδιά μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts.

Τα οφέλη της άσκησης για την καλή μας υγεία αποτελούν αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts, έρχεται να συνδέσει την άσκηση με την καλή καρδιαγγειακή υγεία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν για δέκα έτη 4.207 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 73 χρόνια.

Εκτός των άλλων συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθεις δραστηριότητες των συμμετεχόντων, από τις οποίες φάνηκε ότι τα άτομα που ήταν περισσότερο δραστήρια είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Παράλληλα, τα άτομα που περπατούσαν με γρηγορότερο ρυθμό διέτρεχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και συνολική καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που περπατούσαν πιο αργά.

Επιπλέον τα άτομα που περπατούσαν κατά μέσο όρο επτά τετράγωνα την ημέρα είχαν 36% , 54% και 47% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και συνολική καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που περπατούσαν πέντε τετράγωνα την εβδομάδα.

Τέλος όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως το κούρεμα γκαζόν, η κηπουρική, η κολύμβηση, η πεζοπορία κ.α είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες η μέτρια σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και της άσκησης στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.