Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Έκκληση για προστασία του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορμή η πρόσφατη βεβήλωσή του.

Την προστασία του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, από τη δράση βανδάλων, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους το Μουσείο Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, με αφορμή την πρόσφατη βεβήλωσή του.

Έκκληση για προστασία του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη

Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις φορείς τονίζουν: «Έκθετο στους ανέμους και στις βροχές, περιβαλλόμενο όμως από τον σεβασμό ολόκληρου του κόσμου, το μνήμα του Νίκου Καζαντζάκη επισκοπούσε, δεκαετίες τώρα, τη γενέτειρα Πόλη του, το Ηράκλειο, όπως ο ίδιος ήθελε!».

Ακολούθως αναφέρονται στους βανδαλισμούς υπογραμμίζοντας ότι «προχθές, υπάνθρωποι απίστευτης χυδαιότητας βεβήλωσαν τον τάφο, έσπασαν τον απλό ξύλινο σταυρό, εξάλειψαν το επίγραμμα, χάραξαν την επιτύμβιο στήλη, έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να επιδείξουν την αθλιότητά τους, να καταστρέψουν το μνήμα, που είναι πια ένα από τα σύμβολα του Ηρακλείου και πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο».

Ακόμη οι τρεις φορείς συμπληρώνουν: «Εμείς οι τρεις φορείς, το Μουσείο Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, που προασφαλίζουμε τον λόγο και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, θλιβόμαστε που στο Μεγάλο Κάστρο, ζουν τέτοιοι “άνθρωποι”. Θλιβόμαστε βαθύτατα και εξοργισμένοι, κι εμείς όπως και όλοι οι Ηρακλειώτες, ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και την εφεξής προστασία του».

«Ας μην αποδεχθούμε ότι σημαντικότερη, βαρύτερη από την οικονομική κρίση, είναι η κοινωνική εξαθλίωση που ήδη μάς έχει μολύνει», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των τριών φορέων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.