Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Οι "μυρωδιές" που μας κάνουν να ερωτευόμαστε!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάθε τι που μυρίζουμε, που πίνουμε, που τρώμε είναι χημικά μόρια; Το σώμα μας είναι το πιο τέλειο χημικό εργαστήρι!

Παράγει ουσίες που διαβαθμίζουν ή πυροδοτούν τα συναισθήματα της χαράς ή της θλίψης, της αισιοδοξίας ή της απαισιοδοξίας, της βιαιότητας ή της πραότητας που βιώνουμε. Φυσικά και ο έρωτας είναι θέμα χημικών ουσιών!

Υπάρχουν κάποιες χημικές ουσίες που ονομάζονται φερομόνες και μεταφέρουν μηνύματα από ένα άτομο σε άλλο άτομο του ίδιου είδους. Χρησιμεύουν για να έλκουν άτομα του αντίθετου φύλου. Οι φερομόνες των εντόμων έχουν μελετηθεί πολύ καλά. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνία των μελισσών. Η βασίλισσα εκκρίνει μια φερομόνη που προσελκύει τους κηφήνες στη διάρκεια των γαμήλιων πτήσεών της. Επιπλέον η φερομόνη αυτή προλαμβάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων βασιλισσών διότι εμποδίζει την ανάπτυξη των ωοθηκών στις εργάτριες.

Τα θηλαστικά χρησιμοποιούν κι αυτά φερομόνες για την επικοινωνία τους που μπορεί να αποκαλύπτουν αν ένα θηλυκό είναι δεκτικό στη σύζευξη, αν γαλουχεί ή αν εγκυμονεί. Στο σάλιο των αρσενικών γουρουνιών έχει βρεθεί μια ουσία η οποία ερεθίζει τα θηλυκά και διευκολύνεται η συνεύρεσή τους. Η δομή της ουσίας αυτής διευκρινίστηκε, παρασκευάστηκε συνθετικά, κυκλοφορεί στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο είδος χημικής επικοινωνίας στον άνθρωπο, μερικοί επιστήμονες έχουν αντιρρήσεις αλλά οι περισσότεροι απαντούν καταφατικά. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να γίνουν πολλές μελέτες ακόμη.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.