Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Το εντυπωσιακό «φυσικό συντριβάνι» της Νεβάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε τις φωτογραφίες.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα όχι και τόσο γνωστά σε πολλούς. Οι θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά «εκρήγνυνται» και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού. Ένας τέτοιος βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Ονομάζεται Fly Geyser και μοιάζει σα να ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο συγκεκριμένος θερμοπίδακας δημιουργήθηκε, όχι με εντελώς φυσικό τρόπο, όταν ο ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία βρίσκεται έκανε μια γεώτρηση για νερό, το 1917 περίπου, δημιουργώντας ένα πηγάδι άρδευσης το οποίο λειτουργούσε για χρόνια. Η γεώτρηση όμως όπως φαίνεται έφτασε πολύ κοντά σε μια κοιλότητα γεωθερμικής ενέργειας. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου βρήκε δίοδο στην επιφάνεια και άρχισε να... ξεπηδά το ζεστό νερό! Έτσι δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος εντυπωσιακός θερμοπίδακας το 1964. Το νερό εκλύεται συνεχώς από τον θερμοπίδακα και φτάνει πάνω από 1,5 μέτρο ύψος.

Ο θερμοπίδακας αποτελείται από μία σειρά διαφορετικών ορυκτών αλλά τα λαμπρά και εκπληκτικά του χρώματα του οφείλονται σε θερμόφιλα φύκια. Το αγρόκτημα στο οποίο βρίσκεται ο θερμοπίδακας ανήκει σήμερα στον Todd Jaksick. Υπάρχει μάλιστα ένας ψηλός φράκτης και μια κλειδωμένη πόρτα με σίδερα στην κορυφή ώστε να μην μπορεί να μπει μέσα κάποιος. Η μόνη πρόσβαση είναι από έναν δύσβατο δρόμο αλλά ούτως ή άλλως ο θερμοπίδακας είναι αρκετά μεγάλος για να τον δει κάποιος από το δρόμο.

Στην περιοχή επίσης δημιουργήθηκαν ακόμη δύο θερμοπίδακες με παρόμοιο τρόπο και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο πρώτος θερμοπίδακας είναι περίπου ένα μέτρο και μοιάζει με ένα μικροσκοπικό ηφαίστειο και ο δεύτερος είναι κωνικού σχήματος και είναι περίπου ενάμιση μέτρου. Έχουν δημιουργηθεί μάλιστα εκει 30-40 μικρές φυσικές πισίνες σε μια έκταση 74 στρεμμάτων.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν βγάλει κατά καιρούς φωτογράφοι από διάφορα σημεία...














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.