Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» που εγκαινιάσθηκε στο Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο.

Πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό Μουσείο (National Hellenic Museum) στο Σικάγο τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ

Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης Λ. Τσίλας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία παρουσίασης της έκθεσης "ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους" στο Σικάγο καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο" η οποία εγκαινιάζεται αύριο. Η έκθεση "ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους" προβάλλει την ομορφιά και τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του Αρχιπελάγους και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α. Μ. Βλαζάκη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η διοργάνωση της έκθεσης "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο" την οποία παρουσιάζουν στο Σικάγο από κοινού το Field Museum και το National Hellenic Museum, σε μία ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία, αλλά και την μεγάλη απήχηση που έχουν οι εκθεσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο, την ανταπόκριση της ομογένειας αλλά και των Αμερικανών πολιτών και την συμβολή τους προκειμένου να αναδειχθεί το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης από τον καθηγητή Ν. Ζούρο ο οποίος αναφέρθηκε στις εκθεσιακές ενότητες και στις γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το ανάγλυφο τις γεωμορφές και τα τοπία της Ελλάδας. Η έκθεση εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο, εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές εκθεματικές ενότητες και τα απολιθώματα από τα νησιά του Αιγαίου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι μεγάλων Μουσείων όπως ο πρόεδρος, η διευθύντρια και αντιπροσωπεία του Field Museum του Σικάγο, αντιπροσωπεία του National Geographic Museum Wasington DC, Αντιπροσωπεία του Canadian Museum of History, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μουσείων και Εκθέσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Σ. Χούλια - Καπελώνη, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων, εκατοντάδες ομογενείς και φίλοι του National Hellenic Museum οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν το φυσικό πλούτο και την ομορφιά των νησιών του Αιγαίου.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.

Η κεντρική ενότητα της έκθεσης επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους. Βασική ενότητα της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από την Νησίδα Νησιώπη. Δόθηκε ιδιαίτερη προβολή στην διεθνή αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου και των 4 Ελληνικών περιοχών που πρόσφατα αναγνωρίσθηκαν ως UNESCO Global Geoparks και οι δυνατότητες ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο Νational Ηellenic Museum έως 31 Aυγούστου 2016 προβάλλοντας στην μεγαλούπολη των ΗΠΑ και στους χιλιάδες επισκέπτες της το Αιγαίο, το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.