Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Ρήξη έξω οπίσθιας γωνίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανάμεσα στις κακώσεις του γόνατος κυρίως στους αθλητές, είναι και η ρήξη της πίσω έξω γωνίας του γόνατος.

Τι είναι

Σε φάση υπερέκτασης του γόνατος (βίαιο λάκτισμα, πτώση με τεντωμένο γόνατο) μπορεί να αποκολληθεί ο θύλακος στην πίσω έξω γωνία της κνήμης. Η αποκόλληση του θυλάκου συνήθως συνοδεύεται και από ρήξη του οπισθίου χιαστού ή και του ιγνυακού τένοντα.
Πώς διαγιγνώσκεται

Η διάγνωση είναι κυρίως μέσω της μαγνητικής τομογραφίας. Στην κλινική εξέταση το γόνατο είναι πρησμένο πολύ από αίμαρθρο. Έχει μεγάλη δυσκολία κάμψης (ενώ η έκταση επιτυγχάνεται σχετικά ευχερώς). Το πρόσθιο συρτάρι της ρήξης του προσθίου χιαστού δεν αναπαράγεται.Στην κάμψη όμως του γόνατος στις 90⁰ φαίνεται το γόνατο να υποχωρεί πίσω.


Πώς αντιμετωπίζεται

Σε περίπτωση κάκωσης μακριά από νοσοκομείο, ακινητοποιούμε την άρθρωση του γόνατος με ένα πρόχειρο νάρθηκα. Συνήθως η βλάβη της πίσω γωνίας είναι θεραπεύσιμη με χρήση κηδεμόνα ελεγχόμενης γωνίας.


Σπανιότερα από τη ρήξη του προσθίου χιαστού έχει ανάγκη εγχείρησης η ρήξη της πίσω γωνίας. Όταν συνοδεύεται από ρήξη του οπισθίου χιαστού ή του ιγνυακού λόγω αστάθειας του γόνατος χρειάζεται εγχείρηση με χρόνο αποκατάστασης 3 μήνες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.