Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το Δημόσιο υποχρεούται να ανταλλάσσει τις «νεκρές» δασικές εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ.

Υποχρεωμένο είναι το Δημόσιο να ανταλλάσσει ή να απαλλοτριώνει δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα, από την στιγμή και δεν μπορούν να οικοδομηθούν. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως σε αίτηση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και 257 μελών του που ζητούσαν να άρει το αρμόδιο υπουργείο την άρνηση του να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανταλλαγή της έκτασης των 345 στρεμμάτων, που έχει στην κατοχή του στο Δήμο Μαρκοπούλου Αττικής, στη Θέση Χαμωλιά Βραώνας, με ίσης αξίας έκταση του Δημοσίου ή την απαλλοτρίωση της έκτασης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (3052/2015) ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο την ΕΣΔΑ και την νομοθεσία έκριναν ότι η Πολιτεία όφειλε «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την έγκριση της ανταλλαγής της δασικής έκτασης του εν λόγω συνεταιρισμού». Και αυτό γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμοι 998/1979, 3208/2003 και 4280/2014) με το Δημόσιο μπορεί να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι ιδιοκτήτες δασών ή δασικών εκτάσεων ή εκτάσεων όπου απαγορεύεται η δόμηση ή είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή αποτελούν τμήμα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Προϋπόθεση να προηγηθεί αίτημα του οικοδομικού συνεταιρισμού, φυσικού προσώπου το οποίο και κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ακύρωσε την άρνηση της διοίκησης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή την ανταλλαγή της επίμαχης δασικής έκτασης του οικοδομικού συνεταιρισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.