Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

“Έφυγε” o Μάκης Σαλιάρης ιδρυτής της Αυτοκίνησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έφυγε νικημένος από ανίατη ασθένεια, ύστερα από θαρραλέα μάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Μάκης Σαλιάρης, σε ηλικία 71 ετών.

Ήταν ο ιδρυτής της θρυλικού κλαμπ «Αυτοκίνηση» που άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης στη νυχτερινή Αθήνα των ‘80s και ένας... ειδικός στην οδήγηση δίλιτρων πρωτοτύπων αυτοκινήτων, έχοντας κερδίσει αγώνες, τίτλους και έχοντας σημειώσει σημαντικά ρεκόρ στις Αναβάσεις του ελληνικού πρωταθλήματος.



Μεταξύ άλλων υπήρξε και πολύ καλός μουσικός έχοντας παίξει στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με τον Έρικ Κλάπτον.

Ήταν ντράμερ στους Stormies, το συγκρότημα στο οποίο συμμετείχαν ο Ντέμης Ρούσσος και ο Λουκάς Σιδεράς των Aphrodite’s Child και στους We Five.

Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα τον έκαναν ριψοκίνδυνο και πρωταθλητή. Στον πρώτο του αγώνα με αγωνιστικά αυτοκίνητα έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε γκρεμό! «Από τότε έμαθα ότι όταν κάνεις λάθος δεν πρέπει να προσπαθείς ποτέ να το διορθώσεις», έλεγε και καμάρωνε για τις 200 νίκες και τα 17 πανελλήνια πρωταθλήματα.

Το 1990 κινδύνευσε πάλι όταν το αυτοκίνητο του έπαθε βλάβη, βγήκε εκτός πορείας και καρφώθηκε κάτω από τη μπαριέρα. Το χειρουργείο του έσωσε τη ζωή, αλλά του άφησε ενθύμιο μερικά σίδερα μέσα στο κεφάλι.

Ο εκλιπών υπήρξε επίσης γνωστός για την «αλλαγή» που έφερε στη διασκέδαση της νυχταρινής Αθήνας, δημιουργώντας τον θρύλο της Αυτοκίνησης.



Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του σε εφημερίδα: «Το 1980 είχα αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη λεωφόρο Κηφισιάς. Εκείνη την περίοδο είχαν τριπλασιαστεί οι εισφορές των αυτοκινήτων και οι πωλήσεις έπεφταν απίστευτα. Από τα 70 -75 αυτοκίνητα που πουλούσαμε πριν, είχαμε πέσει στα πέντε. Μου προτείνει τότε ένας συνεργάτης μου να μετατρέψουμε την αντιπροσωπεία σε εστιατόριο. “Πάμε να δούμε ένα καινούργιο μαγαζί που έχει ανοίξει στην παραλία για να πάρουμε ιδέες”. Τι λες, βρε Σπύρο, του απαντώ, εμείς δεν ξέρουμε ούτε πατάτες τηγανιτές να φτιάχνουμε. Πήγαμε τελικά στον Ειρηνικό στη Βούλα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το πλήθος του κόσμου που διασκέδαζε εκεί, αν και δεν μου άρεσε σαν μαγαζί, επειδή δεν είχε τίποτε το καινούργιο. Ήταν μια επανάληψη των μαγαζιών διασκέδασης που ήξερα στα 60s και στα 70s, με τα στρωμένα τραπεζομάντιλα. Εγώ ήθελα να κάνω ένα κλαμπ με τους θαμώνες να στέκονται όρθιοι. Αποφάσισα, λοιπόν, να το κάνω και να το ονομάσω Αυτοκίνηση.



Ανοίξαμε την Αυτοκίνηση τον Μάρτιο του 1981. Το εστιατόριο ήταν σε ξεχωριστό χώρο, στο πατάρι, και κάτω υπήρχαν οι καναπέδες, τα χαμηλά τραπέζια με νέον και το μπαρ διπλής όψεως για να μπορούν οι πελάτες να βλέπονται, να φλερτάρουν και να γίνεται παιχνίδι. Η παλιά αθηναϊκή νύχτα, την οποία είχε ζήσει ως πιτσιρικάς, άλλαζε άρδην. Η εποχή που ο Βασίλης, ο Πιέρο, ο Νικόλα και οι υπόλοιποι διαμόρφωναν μεγάλες αντροπαρέες, ντύνονταν στην πένα και κυκλοφορούσαν στην Αθήνα ήταν παρελθόν. Όπως άλλωστε είναι σήμερα παρελθόν οι θερμές νύχτες του ’80 και της Αυτοκίνησης.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.