Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Δεν κοιμόμαστε ποτέ με τους φάκους επαφής - Κίνδυνος τύφλωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 39χρονος Αμερικανός ανακοίνωσε πως κόντεψε να τυφλωθεί από το ένα μάτι επειδή κοιμόταν με τους φακούς επαφής του, ενώ λίγες μέρες αργότερα αμερικανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα νέα ευρήματα που έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι χρήστες φακών επαφής υιοθετούν συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.

Ο Chad Groeschen είπε ότι χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς για να ανακτήσει την όρασή του, επειδή η συνεχής χρήση των φακών τού προκάλεσε βακτηριακή λοίμωξη και έλκος (πληγή) στον κερατοειδή. Πρόσθεσε δε ότι δημοσιοποιεί την κατάστασή του για να αποτρέψει άλλους νέους από το ίδιο λάθος.

Η απόφασή του αυτή υποστηρίζεται από τα ευρήματα δημοσκόπησης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι το 99% των χρηστών φακών επαφής κάνει λάθη στη χρήση και τη φροντίδα τους.

Ετσι, 82% τους χρησιμοποιούν περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει, οι μισοί τους φορούν τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου και οι εννέα στους δέκα έχουν κοιμηθεί το μεσημέρι φορώντας τους.

Και στην Ελλάδα

Αν και η νέα έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, τα ευρήματά της δεν απέχουν πολύ απ’ ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας.

«Πάνω - κάτω είναι αυτό που βλέπουμε και εδώ» λέει ο χειρουργός - οφθαλμίατρος Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, ο οποίος είναι και καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Πολύ λίγοι χρήστες φακών επαφής τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής, ενώ το 5%-10% των επειγόντων περιστατικών στα δημόσια και ιδιωτικά οφθαλμολογικά κέντρα αφορά μόλυνση των ματιών εξαιτίας τους».

Απ’ όλα αυτά τα λάθη το σοβαρότερο, ως φαίνεται, είναι η χρήση τους στη διάρκεια του ύπνου, η οποία – σύμφωνα με τους ειδικούς των CDC – πενταπλασιάζει τον κίνδυνο οφθαλμολογικής μόλυνσης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Οταν είμαστε ξύπνιοι, τα μάτια και οι φακοί κινούνται και έτσι αναπληρώνεται η στιβάδα δακρύων, η οποία είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση του κερατοειδούς – του εξωτερικού χιτώνα του ματιού πάνω στον οποίο ακουμπά ο φακός» εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.
Στη διάρκεια του ύπνου, όμως, τα μάτια μένουν ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες «ασφυξίας» του κερατοειδούς και επιθηλιακά ελλείμματα, τα οποία «ουσιαστικά είναι “δίαυλοι” μέσω των οποίων εισέρχονται στον χιτώνα μικρόβια τα οποία είτε υπάρχουν στον φακό επαφής είτε ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια των ματιών» προσθέτει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υγειονομικοί οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστούν να μην κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς.

«Και λίγες ώρες να κοιμηθεί ένας χρήστης με τους φακούς του, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Το ίδιο και αν οι φακοί του είναι του τύπου day and night (δηλαδή κανονικά προορίζονται για ύπνο το βράδυ), διότι ακόμα και με τις πιο τέλειες συνθήκες υγιεινής μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια στους φακούς» αναφέρει ο καθηγητής.

Μελέτη στην Πάτρα

Οντως, επιστήμονες από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και το Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Ε. Μελά, Ε. Αναστασίου, Σ. Γαρταγάνης, Μ. Χριστοφίδου) δημοσίευσαν τον Μάρτιο, στην επιθεώρηση «Eye and Contact Lens», μελέτη που έδειξε ότι οι θήκες των φακών μπορεί να περιέχουν μύκητες ακόμα και σε εθελοντές που συμμορφώνονται με όλες τις οδηγίες χειρισμού, καθαρισμού και αντικατάστασης των φακών.

Ποια είναι επομένως η λύση; «Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι χρήστες των φακών είναι να τηρούν τις οδηγίες χρήσης και φροντίδας, διότι ακόμα κι αν παραμένει κάποιος κίνδυνος μόλυνσης, αυτός είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι όταν δεν τις τηρούν» απαντά ο κ. Κανελλόπουλος.

«Δεν πρέπει επίσης να κοιμούνται ποτέ φορώντας τους φακούς τους, ενώ πρέπει να αντικαθιστούν τη θήκη τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Να θυμούνται, τέλος, πως όσο πιο γρήγορη είναι η αντικατάσταση των φακών τόσο το καλύτερο».


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.