Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Κορυφαίος «κυνηγός» εξωπλανητών παρενοχλούσε τις φοιτήτριές του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Τζιόφρι Μάρσι οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Ο Τζιόφρι Μάρσι, καθηγητής του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες εξειδικευμένους στην ανακάλυψη πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξ ου και ο όρος «κυνηγός εξωπλανητών»), οδηγήθηκε σε παραίτηση λόγω κατηγοριών σε βάρος του για κατ' επανάληψη σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών και γυναικών συνεργατών του.

Τζιόφρι Μάρσι

Προηγήθηκε έρευνα έξι μηνών από επιτροπή του πανεπιστημίου, ενώ πρόσφατα οι συνάδελφοί του στο Τμήμα Αστρονομίας με επιστολή τους ζήτησαν από τη διοίκηση να μην απαλλαγεί από τις κατηγορίες - κάτι που τελικά δεν συνέβη. Τα περιστατικά για τα οποία κατηγορείται, ξεκινάνε από το 2001 και φθάνουν έως το 2010, σύμφωνα με το «Science» και το «Nature».

Ο ίδιος απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του, αλλά το πανεπιστήμιο δεχόταν μεγάλη πίεση να τον απολύσει. Αντί όμως να συμβεί αυτό, ο Μάρσι, που ήταν καθηγητής στο Μπέρκλεϊ από το 1999, προτίμησε να υποβάλει πρώτος την παραίτησή του.

Μία από τις πρώην φοιτήτριές του δήλωσε ότι ο Μάρσι της μιλούσε συχνά για τις προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες του και είχε επιχειρήσει να της κάνει μασάζ στο λαιμό.

«Αν και δεν συμφωνώ με όλα τα σε βάρος μου παράπονα, είναι σαφές ότι οι ενέργειές μου έκαναν μερικές γυναίκες να νιώσουν άσχημα και γι' αυτό ειλικρινά ζητώ συγνώμη. Έχω δουλέψει σκληρά για να αλλάξω», δήλωσε ο Αμερικανός αστρονόμος από την πλευρά του, αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετά πειστικός.

Ο Μάρσι αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και από το Πρόγραμμα «Breakthrough Listen», μια πρωτοβουλία, χρηματοδοτούμενη με 100 εκατ. δολάρια, για την ανακάλυψη νοήμονος εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.