Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Σε δυο μήνες πέφτει το κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη σημαντική μείωση στο κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος θα οδηγήσει η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. για τη μείωση των διατραπεζικών προμηθειών, που τίθεται σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πρόκειται για την προμήθεια που πληρώνει η τράπεζα - αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας από 1-1,25 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες και από 0,40-0,70 ευρώ για τις χρεωστικές. Η πρόταση κανονισμού προβλέπει τη μείωση της προμήθειας σε 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.

Τελικός στόχος είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι, που αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα της συναλλαγής και η μετακύλιση του οφέλους στους τελικούς καταναλωτές. Έτσι, η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος αποδοχής των καρτών στα τερματικά συστήματα (POS), που αποτελεί πάγιο αίτημα του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, προκειμένου να διευρύνουν την αποδοχή των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών.



Σήμερα η μέση προμήθεια που πληρώνει ένα εμπορικό κατάστημα στην τράπεζα, η οποία ενσωματώνει και τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 2%-2,5% περίπου, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες. Στο τελικό ύψος της προμήθειας σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη σχέση του εμπόρου ή του επαγγελματία, όπως το αν έχει δανειακά προϊόντα ή άλλα καταθετικά.

Ήδη, οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών μετά την επιβολή των capital controls έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος από μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ενώ αυξητική είναι και η ζήτηση για εγκατάσταση τερματικών POS από εμπόρους και επαγγελματίες, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την πελατεία, που καταφεύγει στη χρήση των καρτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

• ο αριθμός των κατόχων χρεωστικών καρτών θα αυξηθεί έως τα τέλη του 2015 στα 11,4 εκατομμύρια και των πιστωτικών στα 3 εκατομμύρια

• ο τζίρος των χρεωστικών καρτών θα αυξηθεί στα 2,8 δισ. ευρώ και των πιστωτικών στα 4,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό τζίρο μέσω πλαστικού χρήματος στα 7,3 δισ. ευρώ και

• ο αριθμός των εγκατεστημένων τερματικών POS, θα αυξηθεί στις 200.000.

Η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα εξαλείψει και τα κίνητρα για τη χρήση διαφορετικού τερματικού από κάθε τράπεζα. Η διαδικασία αυτή θα απλοποιήσει ουσιαστικά και τη χρήση του τερματικού για τον έμπορο, ο οποίος θα μπορεί μέσα από ένα μηχάνημα να διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτός και ο στόχος για τη γενικευμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η δυναμική είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι σήμερα οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των συνολικών πληρωμών στη χώρα, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, η οποία ανθεί και πυροδοτείται και από την αύξηση του χρήματος σε φυσική μορφή που κυκλοφορεί στην αγορά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.