Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Αμφίπολη: Ένα μέρος που συνεχίζει να διχάζει για τις αποκαλύψεις του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας


Το ενδιαφέρον για το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αναζωπυρώθηκε μετά την αποκάλυψη της επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνας Περιστέρη, ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν κατά τις ανασκαφικές έρευνες το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Ποιος ήταν όμως ο Ηφαιστίωνας;


Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας

Ο στρατηγός και φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας από τους Μακεδόνες βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη στη Μίεζα, πιθανόν το 343. Ο Αλέξανδρος τον έκανε μέλος της σωματοφυλακής του, και κατόπιν συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ασία.

Στην Τροία ο Ηφαιστίων συμμετείχε στις λατρευτικές τελετές κατά τις οποίες στεφάνωσε τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, συμβολίζοντας έτσι την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αλέξανδρος συνήθιζε να αναφέρεται στον Κρατερό ως Φιλοβασιλέα, ενώ στον Ηφαιστίωνα ως Φιλαλέξανδρο. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές στον Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ. τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ., ήταν αυτός που δέχτηκε έναν νεαρό από τη Σάμο, τον Αριστίωνα, απεσταλμένο του Δημοσθένη προκειμένου να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.

Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον Μέλα, γιο του Δροπίδη. Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στη Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά από 30 ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Τάξιλα).

Στη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στη συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.

Αργότερα, στα Σούσα, ο Ηφαιστίων έλαβε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία ενώ ο ίδιος μάλιστα, νυμφεύθηκε τη Δρυπέτη, αδελφή της γυναίκας του Αλεξάνδρου, Στατείρας. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε και εμφάνισε πυρετό. Ύστερα από 7 ημέρες πέθανε σε ηλικία 31 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η σορός του μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, όπου και προς τιμήν του κατασκευάστηκε μια μεγαλειώδης νεκρική πυρά.

Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά, σχετικά τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα. Στην ίδια άποψη είχαν ήδη συνταχθεί νωρίτερα και άλλοι διάσημοι αρχαιολόγοι όπως η Ντόροθι Κίνγκ και ο καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Κύπρου κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

------------------

Ο Ηφαιστίωνας και η... λεηλασία του τάφου της Αμφίπολης


Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπως τα παρουσίασε χθες η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών, η οποία αποκάλυψε τα μυστικά τους που είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο παρελθόν.



Κατά τη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί.

Η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.

Βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα



«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "Παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα», είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές.

«Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

Βρέθηκαν στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη

Στον επίλογο της ομιλίας της, η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.

Λεηλατημένο το ταφικό μνημείο μεγάλου ήρωα

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ταφικού μνημείου, ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο, τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.

Το χρονικό των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης

Ήταν Αύγουστος του 2014, όταν τα φώτα της δημοσιότητας «έπεσαν» στην Αμφίπολη Σερρών και συγκεκριμένα στον λόφο Καστά, καθώς ο εντυπωσιακός κυκλικός περίβολος που αποκαλυπτόταν μέρα με τη μέρα από την αρχαιολογική σκαπάνη φανέρωνε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ταφικό μνημείο.

Πρώτα «αναδύθηκαν» οι στιβαρές Σφίγγες, μετά οι περίτεχνες Καρυάτιδες, ακολούθως το εκπληκτικό ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Μοναδικά ευρήματα, αλλά και πρωτοφανείς επιστημονικές κόντρες.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και διακόπηκαν το 1985.

Το 2009 η ΚΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, ξεκίνησαν ξανά το φιλόδοξο έργο, όμως η εξάντληση των πόρων, λίγο έλειψε να βάλει φρένο στην αρχαιολογική σκαπάνη της αρχαιολογικής ομάδας.

Η χρονολόγηση του μνημείου στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, που συμπίπτει ιστορικά με την εξορία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλεξάνδρου του Δ’, η σύνδεση του Λέοντα της Αμφίπολης που σύμφωνα με τις εισηγήσεις αρχαιολόγων ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου, αλλά και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός όγκος του περιβόλου με περιφέρεια που φτάνει τα 500 μ., μαρτυρούσαν ότι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κρυβόταν στα έγκατα της ιστορικής Αμφίπολης.

Η πολιτική ηγεσία παρούσα στο μνημείο

Η σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα προκάλεσε την επίσκεψη του, τότε, Υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στο μνημείο, όπου δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Την Αρχαία Αμφίπολη είχε επισκεφτεί και ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον τότε εκτελούντα χρέη υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, όπου και ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής.



Εκείνη την περίοδο οι ανασκαφές και τα πρώτα ευρήματα έδιναν την εικόνα ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονταν μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Ο Σαμαράς έδειχνε στη Μέρκελ την Αμφίπολη

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας, ο Αντώνης Σαμαράς έδειχνε στην Άνγκελα Μέρκελ φωτογραφίες από την εκπληκτική παράσταση που αποκαλύφθηκε στο ψηφιδωτό του Τύμβου, στην Αρχαία Αμφίπολη.



Ο Πρωθυπουργός άνοιξε το tablet του και εξηγούσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τις λεπτομέρειες από τα εντυπωσιακά ευρήματα.

Διεθνής θαυμασμός για τα ευρήματα και το κεφάλι της Σφίγγας

Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων του μαρμάρινου κεφαλιού της Σφίγγας στον τύμβο της Αμφίπολης έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο σχολιάστηκε ως ένα μοναδικό έργο τέχνης.



«Η γυναικεία μορφή δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες στους αρχαιολόγους ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σημείωνε η Daily Mail, ενώ το Reuters σχολίαζε: «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης. Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμα κομμάτια από τα φτερά των δύο Σφιγγών».

Κριτική για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Προς τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορες απόψεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλεως.

Μέσω ανακοίνωσης, η υπεύθυνη ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, απάντησε, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας.

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή. Είναι, τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί».

Τρισδιάστατη περιήγηση στο μνημείο της Αμφίπολης – ΒΙΝΤΕΟ

Οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν άφησε ασυγκίνητους και ανθρώπους που προσπάθησαν να δώσουν τη δυνατότητα «επίσκεψης» στο ταφικό μνημείο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φτιάχνοντας ψηφιακά επεξεργασμένα βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου.



Παρατημένη η Αμφίπολη - Φωτογραφίες

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές του έτους στην περιοχή είχε διπλή επίδραση στον αρχαίο περίβολο στον Λόφο Καστά. Έπεσαν χώματα και λίμνασαν νερά στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών.



Η ανασκαφή της Αμφίπολης, αφέθηκε στο έλεος του καιρού με τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη να κρούει τον κώδωνα.



------------------

Ο Κουίκ για την Αμφίπολη: Σκέφτομαι ένα όνομα μεγάλο και λαμπρό


Για τα εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ.

«Ότι έχει βρει η κ. Περιστέρη εκεί είναι Μακεδονία, η μία και μοναδική Μακεδονία της Ελλάδας, η μία και μοναδική Μακεδονία που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει» δήλωσε ο κ. Κουίκ και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπω στην ονοματολογία ας αφήσουμε τον καθένα να σκεφτεί αυτό που θέλει. Εγώ έχω μέσα μου ένα όνομα μεγάλο και λαμπρό».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:



------------------

"Επίθεση" της Ντόροθι Κινγκ για την Αμφίπολη


Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση της γνωστής αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ στο twitter για την Αμφίπολη.

Η αρχαιολόγος, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της Κατερίνας Περιστέρη ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter:

«Αυτό ως απάντηση για τους ηλίθιους που εξακολουθούν και σήμερα να βρωμίζουν την Αμφίπολη» και πόσταρε την παρακάτω φωτογραφία.



Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Ντόροθι Κινγκ υποστήριζε ότι ο τάφος στην Αμφίπολη χτίστηκε για τον Αλέξανδρο αλλά ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα.

Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση:



------------------

Νέα αμφισβήτηση για την Αμφίπολη - "Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ο Ηφαιστίωνας"


«Ο Ηφαιστίωνας δεν υπάρχει περίπτωση να είναι στην Αμφίπολη» υποστήριξε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος συμβουλίου μνημείων και τοποθεσιών Θανάσης Νακάσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Οι Μακεδόνες δεν θα επέτρεπαν ποτέ ένας Μακεδόνας όπως ο Ηφαιστίωνας να ταφεί εκτός Μακεδονίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο Ηφαιστίωνας είναι γνωστό ότι δεν είχε οικογένεια, τα ταφικά μνημεία είναι πάντα οικογενειακά, ποιοι είναι οι άλλοι νεκροί;»

Δείτε το βίντεο:



------------------

Ο καθηγητής που αμφισβητεί ότι η Αμφίπολη συνδέεται με τον Ηφαιστίωνα


"Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα" σημείωσε σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη. "Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία" πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα οτι "το λιοντάρι της Αμφίπολης πρέπει να αποσυσχετιστεί από τον τύμβο Καστά γιατί βρέθηκε σε απόσταση 2χλμ. Δεν έχει καμία σχέση με τον τύμβο και το ταφικό μνημείο".

Για την επιγραφή σημείωσε επίσης οτι "δεν υπάρχει κανένα στοιχείο οτι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο".

Ακούστε το ηχητικό:

 


 Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.