Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Υπέρβαση του ορίου συναγερμού για το όζον στην Αττική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συστάσεις προς τους πολίτες για σήμερα και αύριο.

Υπέρβαση κατά 8 μονάδες του ορίου συναγερμού για το όζον, με μέγιστη ωριαία τιμή Ο3 στα 248 μg/m3, παρατηρήθηκε σήμερα στις 15:00 στο σταθμό μέτρησης Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό, και εξαιτίας του γεγονότος ότι αναμένονται και για αύριο ευνοϊκές για τη ρύπανση συνθήκες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, εξεδόθησαν σχετικές οδηγίες-συστάσεις για την προφύλαξη των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΑΠΕΝ, υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον παρατηρήθηκε σήμερα σε τρεις ακόμη σταθμούς μέτρησης: συγκεκριμένα μέχρι τις 15:00 σημειώθηκε μέγιστη ωριαία τιμή Ο3 214 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Αμαρουσίου, 191 μg/m3 στο σταθμό της Λυκόβρυσης και 192 μg/m3 στους Θρακομακεδόνες.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

Επιπλέον, επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν ευνοϊκές για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα και αύριο, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των ΜΜΜ, η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών. Επίσης συστήνεται ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του Ήλιου, η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.) καθώς και η αποφυγή χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Όπως ανακοινώθηκε, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.