Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τα πέντε ανοιχτά θέματα που κρίνουν τη συμφωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τις σημερινές συναντήσεις θα κριθεί αν μπορεί τελικά να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Πέντε είναι τα ζητήματα που τρέχουν να κλείσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να επιτευχθεί συμφωνία έως την 18η Αυγούστου.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλ.Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το «κουαρτέτο», ενώ ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δάνειο-γέφυρα».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν αποκλίσεις κυρίως νομικού χαρακτήρα, όμως εξήγησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τις θέσεις της και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Τα βασικά ανοιχτά θέματα είναι τα εξής:

Η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα διαχειρίζεται δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ παραμένει «αγκάθι». Υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι μπορούν να γεφυρωθούν.

Το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα προχωρήσει και γενικά στο ασφαλιστικό φαίνεται να περνούν οι αλλαγές, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί να χαλαρώσει τα μέτρα.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν οριστικοποιήσει τη νέα κοινή τους πρόβλεψη για την ύφεση του 2015. Ως σενάριο βάσης έχει κλειδώσει η ύφεση 3,3% το 2015 και η καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την παραδοχή εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Οι δανειστές εμφανίζονται κατά της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές άδειες.

Την Τετάρτη το πρωί (11:30) θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών για τη σύνοψη του α' κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

Στις απογευματινές συναντήσεις των θεσμών θα τεθούν επί τάπητος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θέματα Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, με βάση τον αυριανό προγραμματισμό στις 15:30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

Από τις σημερινές συναντήσεις θα κριθεί αν μπορεί τελικά να υπάρξει άμεσα συμφωνία ή αν θα μετατεθεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.