Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Απαιτήσεις με το καλημέρα από το Κουαρτέτο των ελεγκτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πιέσεις για νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα καταργούν μέτρα και πολιτικές της Κυβέρνηση που έχουν θεσμοθετηθεί χωρίς την συμφωνία των θεσμών με έμφαση σε αυτές που καταργούν ήδη ψηφισμένα μέτρα των προηγούμενων δύο μνημονίων ζήτησε χθες λίγες ώρες πριν καταφθάσει στην Αθήνα η ηγεσία των ελεγκτών.

Ειδικότερα ενώ τα φώτα της δημοσιότητα έχει κλέψει το διαδικαστικό μέρος της αξιολόγησης (αν δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν πρόσβαση σε υπουργεία) στις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο με την Ομάδα των ελεγκτών έχουν διαμορφώσει ένα περίγραμμα της ατζέντας της διαπραγμάτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει εκφραστεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ η πρόθεση να ξανασυζητηθούν μέτρα που αφορούν επαναπροσλήψεις στο δημόσιο την εφαρμογή μέτρων όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Βεβαίως οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκπρόσωποι της Κυβέρνησης να μπορέσουν να παρουσιάσουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα ώστε να ην υπάρξει εκ των υστέρων κατάργηση νομοθετημάτων της Κυβέρνησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα θα ξεκινήσουν την συλλογή στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Η πορεία των προϋπολογισμού και η οικονομική κατάσταση των φορέων της γενικής Κυβέρνησης θα καθορίσουν εκ νέου τους δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης και ειδικά αυτούς που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να καταφτάσει η ομάδα των ελεγκτών που θα είναι μαζί μας μέχρι και την υπογραφή της συμφωνίας και η οποία είναι μεγαλύτερη σε αριθμό και ανανεωμένη σε πρόσωπα.

Εκπροσώπηση στην ομάδα των αξιολογητών θα έχει αυτήν την φορά και το ESM με το μέλος του Μηχανισμού Ιταλό οικονομολόγο κ. Νίκολα Τζιαμαριόλι ο οποίος θα πρέπει να πιστοποιήσει το ακριβές μέγεθος του νέου δανείου. Μαζί του γνωστός από παλιά κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και τα δύο νέα πρόσωπα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ Ντέλια Βελκουλέσκου και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Ράσμους Ριέφφερ.

Η ατζέντα

Στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να τεθούν μέτρα και χρονοδιαγράμματα για τα εξής θέματα:
  • Την αλλαγή στα εργασιακά όπου έχει συμφωνηθεί να υπάρξει περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς με την νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
  • Την ολοκλήρωση των αλλαγών στο ασφαλιστικό με την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
  • Την κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων με πρώτους τους αγρότες
  • Την συμφωνία για ισοδύναμα μέτρα τόσο για την δικαστική απόφαση του ΣτΕ με την οποία χαρακτηρίζονται παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το 2012
  • Τις αλλαγές στο δημόσιο με το νέο μισθολόγιο η την προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων και την συνέχιση του μέτρου της κινητικότητας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων .
  • Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές και την προώθηση των αλλαγών με υιοθέτηση και της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
  • Την δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα έχει την δέσμευση να δημιουργήσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ.
  • Την προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και του υπολοίπου 10% από τον ΟΤΕ

Ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας σε όλα αυτά τα θέματα μέχρι και τις 11 Αυγούστου ώστε να έχουμε έγκριση του προγράμματος στοEurorgroup είναι πολύ δύσκολος αν όχι αδύνατος με δεδομένου ότι ακόμη το ΔΝΤ είναι μακριά από το να συμφωνήσει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.