Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Λήγει η προθεσμία υποβολής για το μηχανογραφικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καθοδική η πορεία των βάσεων.

Μέχρι σήμερα θα πρέπει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών να υποβάλλουν οριστικά το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό τους δελτίο. Από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι χθες το βράδυ είχαν κατατεθεί περισσότερα από 90.000 μηχανογραφικά και όλα δείχνουν ότι η πλειονότητα των υποψηφίων έχει προχωρήσει στην οριστικοποίησή τους.

Όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία υπάρχει καθοδική τάση των βάσεων καθώς τα φετινά θέματα δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Όπως έχουμε γράψει η Νομική Κομοτηνής αναμένεται να βρεθεί κάτω από τα 18.000 μόρια ενώ μεγάλη πτώση θα σημειώσει η Γερμανική Φιλολογία καθώς οι φετινοί υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά στο ειδικό μάθημα των Γερμανικών.

Μεγάλη πτώση αναμένεται στα περιζήτητα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με τις βάσεις να κινούνται στα επίπεδα του 2013 όταν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ είχε 18.471 μόρια και το Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στα 18.176. Στα επίπεδα του 2013 εκτιμάται ότι θα κυμανθούν και οι βάσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο όταν η Ιατρική Αλεξανδρούπολης είχε 18.090 μόρια. Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας φαίνεται ότι θα οδηγήσουν τις βάσεις στις σχολές του 5ου πεδίου σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές του 2013 αλλά χαμηλότερα συγκριτικά με το 2014.

Στις στρατιωτικές σχολές οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 2013 με ελαφρές αυξομειώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είχαμε και δυο παράγοντες που φαίνεται ότι επηρέασαν τους υποψηφίους στην επιλογή των σχολών. Πρόκειται για την περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης πολλών οικογενειών που σε συνδυασμό με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δημιούργησαν κλίμα φοβίας σε πολλούς υποψηφίους το οποίο και λειτούργησε αποτρεπτικά στην επιλογή περιφερειακών τμημάτων. Αρκετοί ήταν αυτοί που λειτούργησαν με κριτήριο την επιλογή σχολών στην πόλη κατοικίας τους τόσο για τμήματα των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν οι αλλαγές στις μετεγγραφές. Το πλαφόν του 15% επί του αριθμού εισακτέων για τον αριθμό των μεταφερόμενων θέσεων ακόμα και για κατηγορίες υποψηφίων που εντάσσονται στους πολύτεκνους, τρίτεκνους, κοινωνικά κριτήρια, προβλημάτισε πολλούς στην επιλογή των σχολών. Ενώ πέρσι αβίαστα συμπλήρωναν τμήματα που έδιναν μετεγγραφή φέτος δε σημειώθηκε το εν λόγω φαινόμενο.

Λόγω της κατάστασης που σημειώθηκε τις ημέρες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δεν φαίνεται να υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το δεύτερο μηχανογραφικό, αυτό της Κύπρου καθώς λίγοι γονείς και υποψήφιοι ζήτησαν πληροφορίες, σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού. Σημειώνουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται για σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου θα πρέπει να αποστείλουν το έντυπο μηχανογραφικό, ταχυδρομικώς μέχρι και τις 22 Ιουλίου (διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2015»).

Οι υποψήφιοι πρέπει να επισυνάψουν μαζί με την αίτησή τους τα εξής επικυρωμένα αντίγραφα:

1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

2. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/και δίπλωμα Αγγλικών, όπου αυτό απαιτείται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.