Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Χιμπατζής-τυμπανιστής εξέπληξε τους επιστήμονες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μουσική της ζούγκλας!

Απόδειξη ότι οι χιμπατζήδες έχουν μουσικές ικανότητες, όπως οι άνθρωποι, καταγράφηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες.

Σε ένα κλιπ ήχου καταγράφηκε η στιγμή που ένας χιμπατζής -που ονομάζεται Barney- πήρε στα χέρια του ένα αυτοσχέδιο τύμπανο και άρχισε να το χτυπά ρυθμικά.

Με έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι ο χιμπατζής έπαιξε μια ποικιλία ρυθμών για διασκέδαση κι όχι για λόγους επικοινωνίας.

Το κλιπ ηχογραφήθηκε στο ερευνητικό κέντρο Βιοϊατρικής Πρωτευόντων της Ολλανδίας πριν από 10 χρόνια, όμως η ερευνητική εργασία του περιστατικού δημοσιεύτηκε τώρα, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της MailOnline.

Τον Ιανουάριο του 2005, ο 24χρονος Barney απομακρύνθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, πήγε προς το μέρος όπου υπήρχε ένα αναποδογυρισμένο μπλε βαρέλι και άρχισε να το χτυπά ρυθμικά.



Αυτό που εξέπληξε την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Valerie Dufour και τους συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου ήταν, ότι ο χιμπατζής δε χτυπούσε τυχαία το βαρέλι, αλλά διατήρησε ένα ρυθμό και ένα τέμπο: χαρακτηριστικά της ανθρώπινης μουσικής.

Η πράξη του Barney ήταν τόσο αυθόρμητη (διήρκεσε 5 λεπτά), που η επιστημονική ομάδα δεν πρόλαβε να βρει μια κάμερα για να καταγράψει το περιστατικό και σε βίντεο ή εικόνες. Όμως, κατόρθωσαν να ηχογραφήσουν την παράστασή του.

«Δεν είχα φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα και έτσι ζήτησα από ένα φίλο να κάνει μια ζωγραφιά από τη στάση του Barney, όταν έπαιζε το αυτοσχέδιο τύμπανό του», εξήγησε η Dr Dufour στη MailOnline, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή διέφερε σημαντικά από αυτά που κάνουν γενικά οι χιμπατζήδες.

«Η παράσταση αυτή ήταν μάλλον η πρώτη απόδειξη, ότι η μουσική ικανότητα των ανθρώπων είναι κάτι που υπάρχει και στους πιο κοντινούς μας συγγενείς», αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.