Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Σημαντική αποδυνάμωση των ελέγχων στην αγορά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Σημαντική αποδυνάμωση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα στην αγορά διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ελέγχων στην αγορά, γενικά.

Σε πρώτη φάση θα συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί άμεσα σε τεχνικό επίπεδο το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του συντονισμού των ελέγχων στην αγορά, γενικότερα.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκαν επιγραμματικά τα εξής:

  • Η παραβατικότητα στην αγορά προκαλεί πολλαπλά προβλήματα που έχουν ως κύρια αποτελέσματα την απώλεια δημοσίων εσόδων, την υποβάθμιση των συνθηκών ανταγωνισμού και την παροχή μη ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή.
  • Κατά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σημαντική αποδυνάμωση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα.
  • Οι έλεγχοι που διεξάγονται έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εποπτεία της αγοράς και στην πάταξη των φαινομένων παρεμπορίου.
  • Δεν υφίστανται θεσμικά κατοχυρωμένες δομές συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμένων δράσεων. Θα πρέπει να γίνει μετασχηματισμός Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) σε Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς.
  • Οι έλεγχοι σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
  • Η συναρμοδιότητα και οι επικαλύψεις των φορέων στους ελέγχους δημιουργούν προβλήματα τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και σε αυτή καθ' αυτή την αποτελεσματικότητατων ελέγχων.
Απόρροια όλων των παραπάνω είναι η απουσία ενός συνολικού σχεδίου ελέγχων και η αδυναμία συλλογής απολογιστικών στοιχείων και προγραμματισμού συντονισμένων δράσεων σε πανελλήνια κλίμακα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει θεσμικά κατοχυρωμένος συντονισμός δράσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και, μέσω αυτού, να προαχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και η προστασία του καταναλωτή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΥΠΟΥΝΤ (τομέας Ναυτιλίας) Ιωάννης Θεοτοκάς, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δάνης, καθώς και εκπρόσωποι από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.