Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βρήκαν σπάνιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν ένα "πολύ σπάνιο" φυσικό θαλάσσιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών -το πρώτο που ανακαλύπτεται στην Αυστραλία- ενώ πραγματοποιούσαν ανασκαφές σε απομακρυσμένη παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στη βόρεια ακτή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, όταν ανακάλυψαν θαμμένο το σπάνιο μαργαριτάρι, δήλωσε η Κατ Ζαμπό, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γούλογκονγκ.

Βρήκαν σπάνιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών

"Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και με βεβαιότητα -παρά τα πολλά, πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμάτων στην Αυστραλία-δεν έχουμε ποτέ βρει ένα φυσικό μαργαριτάρι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζαμπό, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη οστράκων που ανακαλύπτονται σε αρχαιολογικούς χώρους.

"Η τοποθεσία (όπου βρέθηκε) το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ακτή Κίμπερλι της Αυστραλίας ταυτίζεται με την παρουσία μαργαριταριών κι αυτό συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα".

Το μαργαριτάρι έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις, είναι σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο πέντε χιλιοστών.

Λόγω του σχεδόν τέλεια σφαιρικού του σχήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μικροαξονική τομογραφία για να βρουν την ηλικία του μαργαριταριού και να αποδείξουν ότι πρόκειται για φυσικό μαργαριτάρι και όχι για σύγχρονο, καλλιεργημένο.

Τα στρείδια που περιέχουν μαργαριτάρια χρησιμοποιούνταν από ιθαγενείς στις τελετές που πραγματοποιούσαν ζητώντας από τις θεότητές τους να βρέξει.

Το σπάνιο μαργαριτάρι πρόκειται να εκτεθεί αργότερα μέσα στον μήνα στο Ναυτικό Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.