Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ο λογαριασμός των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά - Τι δίνουν οι δανειστές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι σημαίνει για την τσέπη μας η ελληνική πρόταση.

Πλήρες σχέδιο συμφωνίας που αποτελείται από 47 σελίδες, έχει αποστείλει από χθες η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς και αναμένει τις απαντήσεις τους, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για το σχέδιο των δανειστών, ενώ στις βαλίτσες του θα έχει τις ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι το κείμενο της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των δανειστών από το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους , στην πρόταση που απέστειλε χθες το βράδυ η Αθήνα στους Θεσμούς, προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

-Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5 το 2016

- ΦΠΑ: Τρεις συντελεστές 6%-11% και 22% ή 23%.

Ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ - που αφορά όλους τους Έλληνες, επιχειρηματίες και νοικοκυριά - οι αλλαγές θα είναι δραστικές, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, επί της οποίας για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τα φάρμακα και μόνο τα βασικά τρόφιμα να έχουν συντελεστή 6%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός να υπαχθούν σε συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 12%. Στον υψηλό συντελεστή μεταξύ 22% και 23% η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει τα καύσιμα, τα ακίνητα, την ένδυση και υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλες υπηρεσίες. Εάν γίνει δεκτή η συμφωνία οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σήμερα στον συντελεστή 13% υπάγονται είδη και αγαθά όπως: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια ΜΜΜ.

Όσα προϊόντα μεταφερθούν στο 11% θα υποστούν μειώσεις, ενώ για τα υπόλοιπα που θα πάνε στο 22 - 23% αυξήσεις.

- Σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά, από το 2020 έως το 2025, χωρίς να θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

- Αναβάλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές

- Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά, στο οποία επιμένει να εφαρμοστεί το ευρωπαικό πλαίσιο.

-ΕΝΦΙΑ το 2015. Θα γίνει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθεί με τις παλιές τιμές.

Ο νόμος ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ προσδιορίζεται στη βάση της αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους και έτσι η κυβέρνηση μπορεί να τον κρατήσει στο ίδιο ύψος για φέτος.

-Καταργείται η έκπτωση του 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τουλάχιστον για τα μεγάλα εισοδήματα.

---------------

Η πρόταση που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα απο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε σκληρή γραμμή θα κινηθούν οι δανειστές, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης ως το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα απαιτεί δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις, που σχεδιάστηκαν από τους τρεις ελεγκτές της χώρες θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν την Παρασκευή, όταν θα πρέπει να καταβάλλει 300 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν πως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτεί από την Αθήνα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ ενέδωσε μετά την σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μια ακόμη πηγή με γνώση του σχεδίου αναφέρει ότι οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.

Αν και οι αξιωματούχοι από τα 19 υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το τελευταίο σχέδιο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα.

Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πιο εκτενές staff level agreement.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές εξετάζουν ένα σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.