Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Το Facebook καταπατά τους νόμους του απορρήτου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πυρά κατά της ιστοσελίδας σε έκθεση βελγικής επιτροπής.

Έκθεση που δημοσιοποίησε η βελγική Επιτροπή για την Προστασία του Απορρήτου, σύμφωνα με την οποία το Facebook «καταπατά» το ευρωπαϊκό δίκαιο που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, παρακολουθώντας και εντοπίζοντας ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, επικαλείται σε άρθρο του το βρετανικό δίκτυο BBC.

Η επιτροπή κατηγόρησε το Facebook ότι έχει επανειλημμένως αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το θέμα, ενώ έκανε έκκληση στους χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης να εγκαταστήσουν λογισμικό για την προστασία του απορρήτου στους υπολογιστές τους προκειμένου να μην είναι δυνατόν ο εντοπισμός τους από το Facebook.

Από την πλευρά του το κοινωνικό δίκτυο υποστήριξε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις νομοθεσίες περί προστασίας των δεδομένων, ενώ αμφισβήτησε τις «εξουσίες» του βελγικού οργανισμού.

Με τη σειρά της η Επιτροπή εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της ιστοσελίδας υποστηρίζοντας ότι «το Facebook καταπατά το βελγικό και ευρωπαϊκό δίκαιο που αφορά στην προστασία του απορρήτου». Η Επιτροπή είχε συντάξει έκθεση ερευνώντας τις αλλαγές που είχαν γίνει τον Ιανουάριο στην πολιτική απορρήτου του κοινωνικού δικτύου.

Σε σχετική ανακοίνωση της η Επιτροπή αναφέρει ότι το Facebook έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τις βελγικές και άλλες ευρωπαϊκές διακιοδοσίες, επιμένοντας ότι υπόκεινται μόνο στους νόμους τις Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του κοινωνικού δικτύου.

«Το Facebook απέτυχε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνά ήταν «ανησυχητικά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με τους αντίστοιχους γερμανικούς, ολλανδικούς, γαλλικούς και ισπανικούς φορείς, αναφέρει ότι το Facebook δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει λεπτομερώς με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που συλλέγονται.

Εκπρόσωπος του Facebook αμφισβήτησε σε δηλώσεις της τις εξουσίες της βελγικής Επιτροπής, ωστόσο δήλωσε ότι η εταιρεία θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα της μελέτης σε συνεργασία με την ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο των όσων επιλέγουν να μοιραστούν και με ποιον», δήλωσε η εκπρόσωπος της ιστοσελίδας. «Το Facebook σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους και συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων και για τον λόγο αυτόν η εφαρμογή των προσπαθειών (της Επιτροπής) δεν είναι σαφής», πρόσθεσε η ίδια.

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση που έχει καταθέσει το τρέχον έτος η βελγική Επιτροπή κατηγορώντας το Facebook ότι καταπατά τους νόμους του απορρήτου. Σε έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει τον Φεβρουάριο αναφερόταν ότι η ιστοσελίδα έχει κάνει ιδιαίτερα περίπλοκες τις ρυθμίσεις απορρήτου, προκαλώντας σύγχυση στους χρήστες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.