Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

«Ισότιμη πρόσβαση ΑμεΑ, μετεγγραφές, μέριμνα για φοιτητές»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απάντηση του υπουργού Παιδείας στη Βουλή.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ΑμεΑ τοποθετείται με γραπτή του απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς γνωστοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται ήδη μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων και προγραμματισμού της θεραπείας τους, ενώ θα συνεξεταστούν οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ισότιμη πρόσβαση μαθητών με αναπηρίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις μπορούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις και σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του τίτλου Απόλυσης από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μετεγγραφές

Στην απάντηση του Αριστείδη Μπαλτά αναφέρονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες χορηγείται δικαίωμα μεταφοράς θέσης εισαγωγής σε επιτυχόντες με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% και αποδεικνύονται με πιστοποιητικά αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, ή που οι ίδιοι ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία 67% και άνω και αποδεικνύονται με πιστοποιητικά αναπηρίας του οικείου ΚΕΠΑ.

Επιπλέον με το άρθρο 88 του Ν4310/2014 δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς θέση εισαγωγής στα ΑΕΙ και στους φοιτητές που εγγράφηκαν κατά το σχολικό έτος 2014-15 σε Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του Ν.3794/2009, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην οποία προβλέπονται συγκεκριμένες ασθένειες, οι πάσχοντες από τις οποίες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς συμμετοχή σε εξετάσεις.

Μέριμνα για φοιτητές με δυσλεξία, υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν4009/2011..Ειδική Μέριμνα λαμβάνεται για την προφορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα δυσλεξία, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.

Επιπλέον, το άρθρο 52 του Ν4009/2011 ορίζει: «1. Με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία ενιαίας ή αυτοτελούς ανά σχολή υπηρεσίας υποστήριξης φοιτητών, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς αυτούς για την ομαλή ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, την ενημέρωση για τη συνολική λειτουργία του ιδρύματος και την υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία ή φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.