Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αυτά είναι τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι επισημαίνει στο newsbeast.gr ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Παναγιώτης Παντελής.

Με τον κύριο όγκο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων να αναμένεται τον Ιούνιo, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων έχει θα λάβει το δρόμο για τη Βουλή, όπου πρόκειται να ψηφιστεί το προσεχές διάστημα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται τα νησιά αλλά και η πολυτελής διαβίωση. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα νησιά, οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για ποσά που θα ξεπερνούν τα 70 ευρώ.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο newsbeast.gr, ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Παναγιώτης Παντελής στη λίστα των νησιών περιλαμβάνονται η Μυτιλήνη, η Χίος, η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, , η Σύρος, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Θάσος, η Κάλυμνος, η Πάρος, η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Λέρος, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Σύμη, η Πάτμος και η Μήλος. «Πρόκειται συνολικά για 23 νησιά, από τα οποία εξαιρείται η Κρήτη», σημειώνει.

Φόρος διαμονής



«Επιπλέον, η διαμονή σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω θα επιβαρύνεται με ποσό που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα φτάνει το πιθανότερο έως και 3 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Το τέλος διανυκτέρευσης όπως θα ονομάζεται, θα επιβαρύνει τον πελάτη. Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στους ξενοδόχους, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει ήδη για τα πακέτα διαμονής και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν τις τιμές τους. Επομένως σε πολλές των περιπτώσεων οι επιχειρηματίες θα κληθούν να απορροφήσουν οι ίδιοι αυτό το τέλος», σημειώνει ο φοροτεχνικός.

Φόρος για την αγορά ρούχων, κοσμημάτων, έργων τέχνης στα νησιά – Επιπλέον φόρος σε εστιατόρια κέντρα διασκέδασης



«Συν τοις άλλοις με βάση το νομοσχέδιο, εξετάζεται η επιβολή φόρου 6% στις αποδείξεις λιανικής πώλησης σε κοσμηματοπωλεία, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά και σε αγορές έργων τέχνης για συναλλαγές που θα γίνονται σε νησιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις. Με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση, εάν κάποιος αγοράσει μία μπλούζα, η οποία κοστίζει 100 ευρώ, με το νέο φόρο ο καταναλωτής θα καλείται να πληρώσει 106 ευρώ. Επίσης, σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος όπως νυχτερινά κέντρα ή εστιατόρια, θα επιβληθεί φόρος 3% με βάση το ποσό που αναφέρεται στην απόδειξη και θα ισχύει για την τουριστική περίοδο από 1η Απριλίου έως και την 30η Οκτωβρίου, ενώ για το υπόλοιπο εξάμηνο που απομένει για τη συμπλήρωση έτους, ο φόρος δεν θα ισχύει».

Φόρος πολυτελείας



Ένα ακόμα από τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου είναι η αλλαγή στον συντελεστή του φόρου πολυτελείας. «Αναμένεται να αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας στο 13% επί της αντικειμενικής δαπάνης. Θα αφορά τις ίδιες περιπτώσεις για τις οποίες ίσχυε ήδη η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου. Στην πλειοψηφία επιβάλλεται σε αυτοκίνητα και πισίνες. Μέχρι στιγμής αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών και έως και 2.500 κυβικά πληρώνουν φόρο 5% και αυτοκίνητα άνω των 2.500 πληρώνουν 10%. Στο φόρο πολυτελείας υπάγονται και οι πισίνες με το όριο των 160 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις ανοιχτές και 320 για τις πισίνες κλειστού τύπου. Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ανάλογα με τα τετραγωνικά ο φόρος ξεκινούσε από το 10% και σταδιακά μειωνόταν στο 5% στη δεύτερη πενταετία, ενώ για αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών έπαυε να ισχύει ο φόρος πολυτελείας», εξηγεί ο Παναγιώτης Παντελής.

Τα κρυμμένα εισοδήματα



Μία ακόμα ρύθμιση αφορά στα κρυμμένα εισοδήματα, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όσοι δεν δήλωσαν μέρος των εισοδημάτων τους θα μπορούν να τα δηλώνουν συμπληρωματικά ή να διορθώνουν τις ανακριβείς δηλώσεις, πληρώνοντας μόνο το φόρο. «Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν θα έχει χρονικό περιορισμό αναφορικά με την αρχική υποχρέωση της δήλωσης. Πρακτικά, ακόμα και αν κάποιος είχε… ξεχάσει να υποβάλλει δήλωση 15 χρόνια πριν ή απέκρυψε εισόδημα, θα μπορεί να υποβάλλει τροποποιητική ή αρχική δήλωση και να καταβάλει το φόρο που θα αναλογούσε στο εισόδημά του προ δεκαπενταετίας». Σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως επισημαίνει ο κύριος Παντελής, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο που σχετίζεται με το νόμο 4174 του 2013. «Από τη στιγμή που έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου για κάποιον φορολογούμενο από την εφορία, έστω και αν ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να καταθέσει ούτε συμπληρωματική, ούτε όμως και αρχική φορολογική δήλωση, καθότι όλα τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τον έλεγχο. «Επομένως θα πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο αυτής της διαδικασίας», τονίζει.

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ



Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ ο φοροτεχνικός επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη δέσμευση του κυβερνητικού επιτελείου δεν πρόκειται να αυξηθεί στα νησιά. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Παντελής «γίνεται συζήτηση για να επιβληθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες ανά την επικράτεια, χωρίς να γίνεται κανενός είδους διαχωρισμός. Αναμένεται να εξαιρεθούν μόνο τα φάρμακα, καθώς και ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα ή το ψωμί, τα οποία θα διατηρήσουν τον χαμηλό φορολογική συντελεστή της τάξεως του 7% ή 8%».

Λοταρία αποδείξεων



Επίσης, θα προχωρήσει η πολυσυζητημένη λοταρία αποδείξεων, βάση της οποίας ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να αποστείλει SMS στο υπουργείο Οικονομικών. Ο αριθμός της απόδειξης θα κληρώνεται και στη συνέχεια θα προσφέρονται είτε δώρα μικρότερης αξίας, είτε και μεγαλύτερης κλίμακας. «Θα αφορά αποδείξεις επαγγελμάτων που είναι στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, ταβέρνες, διασκέδαση. Επιχειρήσεις δηλαδή, οι οποίες με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου ενδέχεται να μην κόβουν αποδείξεις».

Επαναφορά της ρύθμισης των 3/5 για τις προσαυξήσεις



«Σε ό,τι αφορά τις προσαυξήσεις της εφορίας, έως και σήμερα γινόταν ένας φορολογικός έλεγχος, εάν επί παραδείγματι ο φορολογούμενος όφειλε 1.000 ευρώ. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι προσαυξήσεις μπορούσαν να φτάσουν σε ποσοστό έως και 120%. Δηλαδή, επιπλέον 1.200 ευρώ σε αυτή την περίπτωση. Όταν ο οφειλέτης προέβαινε σε συμβιβασμό είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τα 3/5 της προσαύξησης, μία ρύθμιση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα επανέρχεται. Στην πράξη βεβαιώνονταν η προσαύξηση των 1.200 ευρώ, η οποία συνυπολογιζόταν με τα 1.000 ευρώ του κεφαλαίου στα 2.200 ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσουν αρκετοί πολίτες σε συμβιβασμό με την εφορία», συμπληρώνει ο φοροτεχνικός.

Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή χωρίς πρόστιμα



Τέλος, σε ό,τι για τους φοροφυγάδες, φαίνεται ότι καταργούνται τα πρόστιμα και θα διώκονται ποινικά. «Η ποινική δίωξη για τους φοροφυγάδες ισχύει ούτως ή άλλως με βάση τη ρύθμιση του νόμου 4321, από κάποιο ποσό και άνω. Θα πρέπει όμως να ορίσει το κυβερνητικό επιτελείο, το τι ακριβώς σημαίνει φοροδιαφυγή και από ποιο ποσό και άνω είναι κάποιος φοροφυγάς. Με βάση το νόμο Παπακωνσταντίνου οριζόταν από 5.000 ευρώ, ενώ η κυρία Βαλαβάνη αύξησε το όριο στις 50.000», καταλήγει.

Ερωτηματικό και πονοκέφαλος με τον ΕΝΦΙΑ

Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση παραμένει ο ΕΝΦΙΑ, αφού μέσα στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης ήταν και η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου. Τα κουκιά όμως στο οικονομικό επιτελείο δεν βγαίνουν και όπως τόνισε και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός «Εάν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που θέλουμε δεν θα μπορέσουμε να τα καταργήσουμε. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Όπως όλα δείχνουν το συγκεκριμένο μέτρο θα παραμείνει ως έχει αν δεν αλλάξει κάτι το συγκλονιστικό τις επόμενες ημέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.