Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το άγχος πριν τις εξετάσεις: Τρόποι αντιμετώπισης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι σπουδές είναι για τα παιδιά στη χώρα μας ένα μεγάλο άγχος το οποίο όταν κάποιος έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο συνοδεύεται από δύο αμοιβαία αποκλειόμενα σενάρια: Την αποτυχία και την επιτυχία.

Αυτός ο αμοιβαίος αποκλεισμός δυστυχώς δένει την ευχαρίστηση με την ανάγκη για επιτυχία και την αποτυχία με την έλλειψη ικανότητας.

Είναι πολύ πιθανό ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα να έχει σχέση μ'αυτό το δίπολο. Δηλαδή είσαι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό σου με αποτέλεσμα τα καλά σου στοιχεία να μπαίνουν στην υπηρεσία ενός στόχου που αν δεν επιτευχθεί θα ματαιωθεί όλη η προσπάθεια. Αυτό το σχήμα σε αποκαρδιώνει κάπως γιατί όλα γίνονται στόχοι που 'πρέπει' να επιτεύξεις ώστε η ευχαρίστησή σου να μη γίνεται αντικείμενο ενοχών. Αν ισχύει αυτό μπορείς να το τεστάρεις κι εσύ η ίδια: Πήγαινε στο περίπτερο και πάρε μια νοστιμότατη λιχουδιά. Φάε. Κάτσε και αναρωτήσου τί νιώθεις; Πόση σημασία έχει για σένα να αξίζεις τη λιχουδιά αυτή; Υπήρχε λόγος που την πήρες πέρα απ' το να παρατηρήσεις τι νιώθεις; Γενικά λειτούργησε με ένα πιο επιβραβευτικό τρόπο για τον εαυτό σου. Και μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ψυχοθεραπευτή.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.