Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Διπλός πονοκέφαλος για τους ροδακινοπαραγωγούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή και εμπλοκή στη διανομή φρούτων στα σχολεία.

Μειωμένη σε ποσοστό ως και 50% αναμένεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου, λόγω παγωνιάς τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με τους ροδακινοπαραγωγούς και τους βιομηχάνους να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή σεζόν.

Τον προβληματισμό των ροδακινοπαραγωγών εντείνει και το γεγονός της οριστικής ματαίωσης του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία και φορέα εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων για το σχολικό έτος 2014-2015, το οποίο ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

Σε μια καλή χρονιά, η μέση ετήσια παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου φθάνει τους 180.000 τόνους, «αλλά, δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια, οι καιρικές συνθήκες μας τα έχουν κάνει μούσκεμα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, επισημαίνοντας πως στις 6 Μαΐου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ από τους ροδακινοπαραγωγούς του νομού Ημαθίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, οι αγρότες «είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους και πάλι», καθώς «ακόμα δεν έχουμε λάβει μεγάλο ποσοστό των περσινών αποζημιώσεων για τις ζημιές στην παραγωγής μας και ενώ είχαμε εξασφαλίσει να κάνουμε τα βιβλία εσόδων - εξόδων μία φορά τον χρόνο, τώρα μας το γύρισαν πάλι στο τρίμηνο».

Οριστικές ανακοινώσεις περιμένουν οι βιομήχανοι επιτραπέζιου ροδάκινου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με το ρωσικό εμπάργκο «για να ξέρουμε και εμείς τι θα πράξουμε».

«Θα αρθεί το ρωσικό εμπάργκο για τα αγροτικά προϊόντα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία; θα αρθεί για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες και κεράσια σε όλη την ΕΕ; Επιτέλους, πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.


«Πρέπει», πρόσθεσε, «να δούμε τι θα γίνει και με τα μέτρα της ΕΕ για τη δωρεάν διανομή των φρούτων και τη χυμοποίηση» εκτιμώντας ότι «ο διαγωνισμός στη χώρα μας ματαιώθηκε επειδή συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν φέτος και τα λαχανικά».

Το σκεπτικό ματαίωσης του διαγωνισμού

Ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία και φορέα εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων για το σχολικό έτος 2014-2015 ματαιώθηκε οριστικά, λόγω «μη δυνατότητας υλοποίησης του έργου στο σύνολό του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΚ) 288/2009 και του περιορισμένου χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση του έργου μέχρι την λήξη του σχολικού έτους 2014-2015».

Το πρόγραμμα επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με 3.143.600 ευρώ και από εθνικές πιστώσεις με 1.340.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός αφορούσε σχολεία στις περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι το ερχόμενο σχολικό έτος (2015-2016), η Επιτροπή Διαχείρισης της ΕΕ, στις 17 Μαρτίου 2015, ενέκρινε τη διάθεση στα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ κοινοτικών κονδυλίων ύψους 150 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα θα διατεθούν 3,14 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.